Na hlavný obsah

Hlavným mestom Peru otriaslo silné zemetrasenie

Správy o obetiach a škodách zatiaľ nie sú.

Hlavným mestom Peru otriaslo silné zemetrasenie
Silné zemetrasenie zasiahlo severnú časť Peru v roku 2019. Foto: TASR/AP

Peruánskou metropolou Lima a pobrežnými oblasťami v strednej časti Peru otriaslo silné zemetrasenie. Zaznamenali ho v utorok (22. 6.) o 21.54 h miestneho času  (v stredu 04.54 h SELČ). Ako informovala agentúra AFP, nateraz nie sú správy o obetiach alebo materiálnych škodách.

Peruánske seizmologické centrum uviedlo, že otrasy mali magnitúdu 6,0, zatiaľ čo americký geologický inštitút USGS, ktorý monitoruje zemetrasenia na celom svete, stanovil intenzitu zemetrasenia na 5,8.

Riaditeľ peruánskeho geofyzikálneho ústavu Hernando Tavera uviedol, že „to bolo jedno z najsilnejších zemetrasení“ v Lime za posledné roky. „Bolo to zemetrasenie značného rozsahu, očakávame následné dotrasy,“ dodal.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 33 kilometrov juhozápadne od mesta Mala, vzdialeného asi 100 kilometrov južne od Limy, hypocentrum ležalo v hĺbke 32 kilometrov, informovalo seizmologické centrum. Podľa AFP bolo dočasne prerušené telefonické spojenie s mestom Mala, kde žije približne 32 000 ľudí.

Starostka Limy Mala Sonia Ramosová v rozhovore pre rádio RPP informovala, že v meste, ktoré má takmer desať miliónov obyvateľov, vyhodnocujú škody po zemetrasení a hľadajú prípadné obete.

Obavy, že by zemetrasenie mohlo spôsobiť prívalové vlny cunami, sa nepotvrdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet