Na hlavný obsah

Desiatky ľudí zahynuli po nálete na trhovisko v Etiópii

Nepokoje sužujú obyvateľov už niekoľko mesiacov.

Desiatky ľudí zahynuli po nálete na trhovisko v Etiópii
Na snímke mapa, ktorá znázorňuje región Tigraj na severe Etiópie. Foto: TASR/AP

Nálet na rušné trhovisko v obci Togoga v severoetiópskom štáte Tigraj si v utorok (22. 6.) vyžiadal životy desiatok ľudí. Podľa miestnych zdravotníkov po útoku vojaci zablokovali sanitkám prístup na miesto. Informovala o tom agentúra AP.

Dvaja lekári a zdravotná sestra z regionálneho hlavného mesta Mekele pre AP povedali, že nedokážu povedať, koľko ľudí prišlo o život. Podľa jedného lekára ale zdravotníci na mieste hlásili „viac ako 80 mŕtvych civilistov“. Zdravotníci vzhľadom na obavy z odvety hovorili pod podmienkou anonymity.

Tigraj teraz zažíva najostrejšie boje od novembra, keď etiópska armáda s podporou susednej Eritrey zasiahla proti niekdajším lídrom Tigraja. Hovorkyňa etiópskej armády a hovorkyňa etiópskeho premiéra na žiadosť AP o komentár zatiaľ nereagovali.

Zranení, ktorí boli v starostlivosti nemocnice v Mekele, zdravotníkom povedali, že na trhovisko v Togoge zhodilo bombu lietadlo. Medzi šiestimi pacientmi sú podľa zdravotnej sestry dve deti vo veku dva a šesť rokov. Zdravotná sestra dodala, že v sanitke na ceste do Mekele zomrelo zranené dieťa, keďže cesta bola zablokovaná dve hodiny.

„Bolo to strašné,“ povedal AP zamestnanec medzinárodnej humanitárnej skupiny, ktorý hovoril s kolegami na mieste. „Nevieme, či lietadlá prileteli z Etiópie alebo z Eritrey,“ dodal.

Sanitky posielali preč

Konvoj sanitiek, ktorý sa v utorok popoludní pokúšal dostať do Togogy, ktorá sa nachádza asi 25 kilometrov na západ od Mekele, vojaci podľa zdravotníkov obrátili. Niekoľko ďalších sanitiek sa v utorok večer a stredu (23. 6.) ráno stretlo s rovnakým postupom.

Jednej skupine zdravotníkov sa však na miesto podarilo v utorok večer dostať inou cestou. Títo zdravotníci svojim kolegom v Mekele oznámili, že na mieste sa starajú o 40 zranených. Tých je podľa nich pravdepodobne ešte viac, no niektorí po útoku ušli.

Ďalší lekár AP povedal, že sa na miesto snažil dostať v sanitke Červeného kríža. Na vozidlo podľa neho dvakrát vystrelili etiópski vojaci, ktorí následne tím zdravotníkov na 45 minút zadržali a potom ich poslali späť do Mekele. „Nedovolili nám tam ísť,“ povedal. „Povedali nám, že ktokoľvek tam pôjde, pomáha bojovníkom TPLF,“ dodal.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová tento týždeň uviedla, že ju „hlboko rozrušili“ správy z Tigraja, kde je v dôsledku vojny ohrozených hladomorom približne 350 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet