Na hlavný obsah

Japonský premiér nariadil pred blížiacimi sa OH prísne kontroly na letisku v Tokiu

Dôvodom sú pozitívne testy na koronavírus členov olympijskej výpravy.

Japonský premiér nariadil pred blížiacimi sa OH prísne kontroly na letisku v Tokiu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Jošihide Suga nariadil otestovať na koronavírus každého, kto pricestuje na tokijské letisko Haneda. V utorok (6. 7.) o tom informovala agentúra AP.

Nové opatrenia majú zabrániť šíreniu koronavírusu v najbližších dňoch, keď do krajiny začne prichádzať čoraz väčšie množstvo olympijských športovcov, funkcionárov a zástupcov médií.

„Musíme zostať vo vysokej pohotovosti,“ uviedol Suga. S nárastom počtom nových prípadov v krajine pripustil, že OH, ktoré sa začínajú 23. júla, môžu byť bez divákov.

Obavy zo šírenia vírusu vytvoril prípad pozitívne testovaných z olympijskej výpravy z Ugandy, ktorý poukázal na medzery v hraničných kontrolách.

Infikovaného člena ugandského olympijského tímu po prílete na letisko Haneda 19. júna izolovali, zvyšok pokračoval autobusom do predolympijského tábora v západnej prefektúre Osaka.

Delta z Ugandy

O niekoľko dní sa však objavil pozitívny prípad aj vo zvyšku deväťčlenného tímu. Do izolácie tak muselo smerovať niekoľko ľudí, ktorí s ním prišli do kontaktu.

V prípade oboch Uganďanov testy ukázali prítomnosť vysokoinfekčného variantu delta.

Cez víkend mal pozitívny test aj športovec zo Srbska. Vláda tiež priznala, že aj ďalší štyria ľudia prichádzajúci na olympijské hry mali pozitívny test po vstupe do krajiny začiatkom tohto roka.

V pondelok (5. 7.) Tokio potvrdilo 342 nových prípadov, čo je nárast 16. deň za sebou. V sobotu hlásilo hlavné mesto 716 prípadov, čo bol najvyšší počet za päť týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet