Na hlavný obsah

ME vo futbale: Prvým finalistom sú Taliani, zvládli penaltovú drámu

V riadnom hracom čase sa o víťazovi nerozhodlo.

ME vo futbale: Prvým finalistom sú Taliani, zvládli penaltovú drámu
Talian Federico Chiesa oslavuje gól do siete Španielska v semifinále ME 2020 vo futbale. Foto: SITA/AP

Finále majstrovstiev Európy 2020 si zahrajú hráči Talianska. Rozhodol o tom ich utorkový (6. 7.) triumf nad Španielskom v semifinálovom zápase, ktorý dospel až k penaltám. V nich zvíťazila „squadra azzurra“ 4:2, v riadnom hracom čase sa duel skončil remízou 1:1. Súperom Talianska bude úspešnejší z dvojice Anglicko – Dánsko (hrá sa v stredu 7. júla od 21.00 h).

V utorkovom semifinále mali viac z hry Španieli, no po hodine hry ich šokoval po brejku Federico Chiesa a Taliani viedli. Španielsky tím svojho súpera ešte viac pritlačil a vyrovnať sa mu podarilo o 20 minút neskôr, keď striedajúci Álvaro Morata prekonal brankára Gianluigiho Donnarummu a duel dospel až do predĺženia.

V ňom mali Španieli vážnejšie šance, ale nepremenili ich a tak rozhodnúť musel až penaltový rozstrel. V ňom na talianskej strane zaváhal len Manuel Locatelli, u súpera Dani Olmo aj Álvaro Morata.

Výbery Talianska a Španielska proti sebe nastúpili už na štvrtom Eure za sebou. V roku 2008 spolu hrali vo štvrťfinále a po bezgólovej remíze sa z postupu ďalej tešili Španieli triumfom v penaltovom rozstrele, snahu napokon dotiahli až k zisku titulu.

O štyri roky neskôr sa stretli až vo finále a španielsky výber zvíťazil hladko 4:0, čím obhájil zlato. Vo Francúzsku 2016 odohrali duel už v osemfinále, z triumfu 2:0 a postupu sa vtedy tešili Taliani.

Taliani v utorok natiahli svoju famóznu sériu duelov bez prehry, premožiteľa nenašli už v 33 zápasoch. Talianski futbalisti zatiaľ naposledy odchádzali z hracej plochy ako zdolaný tím ešte v septembri 2018 zo súboja Ligy národov proti Portugalsku. Odvtedy absolvovali už 33 duelov, pričom nezvíťazili len šesťkrát.

Taliani sa doteraz len raz stali majstrami Európy, podarilo sa im to ešte v roku 1968. Odvtedy boli vo finále ešte dvakrát, no v rokoch 2000 a 2012 v ňom prehrali a brali len striebro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport