Na hlavný obsah

Začal sa ostrosledovaný proces s Dušanom Kováčikom

Bývalý špeciálny prokurátor čelí závažným obvineniam.

Začal sa ostrosledovaný proces s Dušanom Kováčikom
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Foto: TASR

V Pezinku sa začal ostrosledovaný proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Čelí závažným obvineniam zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku a ďalších trestných činov.

Proces sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení v Justičnej akadémii v Pezinku. Teda len pár desiatok metrov od budovy špeciálnej prokuratúry, kde obžalovaný pôsobil. Do pojednávacej miestnosti dorazil v putách a v sprievode eskorty. Zastupuje ho trojica obhajcov.

Dohodu o vine a treste odmietol

Dianie na mieste sleduje takmer 40 akreditovaných novinárov zo Slovenska aj Česka, medzi nimi aj redaktori RTVS. Vo veci rozhoduje samosudkyňa Pamela Záleská, ktorá napriek žiadosti zo strany Kováčika z pojednávania nevylúčila verejnosť.

Ako informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, Dušan Kováčik odmietol návrh na dohodu o vine a treste, čím by si zabezpečil nižší trest. Tvrdí, že je nevinný a upozorňuje na mediálny lynč voči jeho osobe.

Kováčik po spontánnej výpovedi využil právo neodpovedať na otázky prokurátora, pričom má ísť o taktiku zo strany obhajoby. Trojica Kováčikových obhajcov taktiež spochybnila obžalobu podanú prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Stojí podľa nich na výpovediach kajúcnikov.

„Považujem za potrebné uviesť, že obžaloba je postavená primárne na výpovediach spolupracujúcich osôb. A to Mateja Zemana, nebohého Františka Böhma a Ľudovíta Makóa,“ uviedol jeden z obhajcov Jakub Križan.

Pojednávanie pokračuje výsluchom svedkov

Prokurátor Michal Šúrek reagoval, že sa k doposiaľ neukončenému dokazovaniu nechce vyjadrovať. Na tvrdenia o predčasne podanej obžalobe reagoval slovami, že rešpektuje právo obhajoby brániť sa spôsobom, akým uzná za vhodné.

„Je to tvrdenie obhajoby. Bude na súde, ako sa s tým vyrovná. Nemám prečo spochybňovať vlastnú obžalobu, stojím si za ňou,“ povedal prokurátor.

Pojednávanie v stredu (7. 7.) pokračuje, nasledovať bude výsluch dvoch predvolaných svedkov. Ako prvý prehovorí Matej Zeman, niekdajší člen mafiánskej skupiny takáčovcov. Druhým svedkom je podnikateľ Viliam Ružička, kamarát Dušana Kováčika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko