Na hlavný obsah

Maďarský zákon stavia homosexualitu na roveň s pedofíliou, tvrdí Von der Leyenová

Maďarsko sa pre normu môže dostať až pred súd.

Maďarský zákon stavia homosexualitu na roveň s pedofíliou, tvrdí Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Ak Maďarsko nezruší sporné pasáže nového zákona diskriminujúceho sexuálne menšiny, začne s ním Európska komisia (EK) konanie pre porušenie práva Európskej únie. V diskusii s poslancami Európskeho parlamentu to v stredu (7. 7.) vyhlásila predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Normu, kritizovanú veľkou väčšinou únijných lídrov, označila za hanebnú. Väčšina europoslancov sa tiež k zákonu stavia kriticky a časť z nich chce vyzvať krajiny EÚ na ráznejší postup proti Budapešti.

Zákon okrem iného zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu a zmenu pohlavia.

Väčšina lídrov únie na júnovom summite vyzvala maďarského premiéra Viktora Orbána na zrušenie sporných pasáží, ktoré podľa nich diskriminujú sexuálne menšiny.

Orbán to odmieta a tvrdí, že zákon nikoho nediskriminuje, iba dáva v sexuálnej výchove detí právomoci rodičom. Kritizované pasáže sú súčasťou zákona, ktorého celok je primárne zameraný na boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí.

„Homosexualitu stavia na rovnakú úroveň ako pornografiu. Tento zákon využíva ochranu detí na diskrimináciu ľudí na základe ich sexuálnej orientácie. To je hnusné,“ vyhlásila šéfka únijnej exekutívy.

Brusel podľa nej využije všetky dostupné prostriedky, aby Maďarsko k zmene normy prinútil. Komisia už koncom júna vyzvala Budapešť na odstránenie kritizovaných pasáží a ak sa v zatiaľ nešpecifikovanej lehote nedočká odpovede, môže celú vec posunúť súdu EÚ.

Ak by v prípadnom konaní súd dospel k záveru, že je norma diskriminačná a porušuje právo Únie, môže nariadiť jej zrušenie či Maďarsku udeliť vysoké pokuty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet