Priemerný obyvateľ Slovenska, podľa odhadov Eurostatu, ročne vyhodí 163 kilogramov potravín. Najviac plytvajú jedlom domácnosti. Nakupujú a varia viac, ako zjedia.
Tým, ako znížiť množstvo prebytkov a ako ich užitočne využiť, sa v rámci medzinárodného projektu zaoberá Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.
„Chýba osveta, uvedomenie si tohto problému u širokej verejnosti. Nielen toho, či doma vyhadzujú potraviny, ale aké to má následky, aké sú za tými vyhodenými potravinami prírodné zdroje, ľudská práca,“ myslí si Alexandra Kolarik z občianskeho združenia Free Food – Jedlo pre všetkých.
„Naším cieľom je identifikovať na jednotlivých úrovniach – od pestovateľov, cez produkciu, pekárne, cez spracovateľov, mlyny až po konečných spotrebiteľov, koľko toho odpadu vzniká a akým spôsobom by ho bolo možné zrecyklovať, aby tie prebytky nekončili na skládkach,“ vysvetľuje Zuzana Palková, zodpovedná riešiteľka projektu z SPU v Nitre.
Pozrite si celú reportáž RTVS: