Na hlavný obsah

Nórska polícia dva dni pred výročím Breivikových útokov zaistila u troch mužov veľké množstvo zbraní

Zásah má súvisieť s krajnou pravicou.

Nórska polícia dva dni pred výročím Breivikových útokov zaistila u troch mužov veľké množstvo zbraní
Na ilustračnej snímke nórska polícia. Foto: TASR/AP

Veľké množstvo zbraní zaistila polícia v Nórsku, uviedli v utorok (20. 7.) miestne médiá. Došlo aj k zatknutiu troch osôb, informuje agentúra DPA.

Nórska stanica NRK s odvolaním sa na políciu a tajnú službu PST uviedla, že podľa vyšetrovateľov má prípad spojitosť s krajne pravicovým prostredím.

O policajnej akcii, ktorá prebiehala už dlhší čas, ako prvé informovali noviny Romerikes Blad a Avisa Nordland. K zatýkaniu podľa nich došlo v rôznych častiach krajiny.

V byte jedného zo zadržaných mužov v meste Bodö polícia okrem iného objavila šesť guľometov, desať pušiek, päť pištolí a tisícky kusov ostrej munície. Išlo o staršie zbrane, niektoré pochádzali ešte z vojnových čias.

V prípade ďalších zadržaných išlo o dvoch mužov z miest Lilleström a Hamar. Aj u nich polícia objavila množstvo zbraní. Všetkých umiestnili do vyšetrovacej väzby pre podozrenia z porušenia zákonu o zbraniach, píše DPA.

10 rokov od masakra

Doposiaľ nie je bezprostredne jasné, na aký účel mali byť zbrane použité. Polícia sa domnieva, že existujú kontaktné miesta na sieť osôb, ktoré nelegálne nakupovali a predávali zbrane.

Priamu spojitosť so štvrtkovým (22. 7.) desiatym výročím útokov krajne pravicového teroristu Andersa Behringa Breivika v hlavnom meste Oslo a na ostrove Utöya nebola podľa správ potvrdená, píše DPA.

Útoky si 22. júla 2011 vyžiadali dovedna 77 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet