Na hlavný obsah

Celé Slovensko ostáva aj naďalej v zelenej fáze

Žiadny z okresov si nepohoršil.

Od pondelka 26. júla bude celé Slovensko na základe covidového automatu aj naďalej v zelenej fáze (monitoring). Vo všetkých okresoch tak budú platiť len mierne obmedzenia. Oznámil to v stredu (21. 7.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Na dnešnej vláde nebolo prijaté uznesenie ohľadom aktuálnej situácie a situácie na hraniciach, pretože aktuálny status sa nemení. Všetky okresy sú zelené a takisto sa nemenia opatrenia na hraniciach,“ uviedol minister po rokovaní vlády.

Celkovo tak bude zelených všetkých 79 okresov na Slovensku. Žiadny okres nebude žltý, ani oranžový či ružový s prísnejšími hygienickými opatreniami.

Situácia na Slovensku je dobrá, vo zvyšku Európy nie

Kým na Slovensku sa situácia aktuálne nijak zásadne nemení, dokonca mierne klesá počet hospitalizovaných a ventilovaných pacientov, väčšina Európy čelí nástupu tretej vlny pandémie.

"Dynamika epidémie je u nás aktuálne vyrovnaná, reprodukčné číslo je niekde na úrovni 1. To však neplatí vo zvyšku Európy," uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík.

Upozornil, že najvyššie denné prírastky v počte infikovaných hlásia okrem Spojeného kráľovstva a Holandska aj krajiny ako Cyprus, Španielsko, Malta, Portugalsko a Grécko, ktoré sú obľúbenými dovolenkovými destináciami Slovákov. "Riziko importu nejakých nákaz je relatívne vysoké," podotkol.

Rozhodujúca bude zaočkovanosť

Mišík zdôraznil, že v kontexte potenciálnej tretej vlny je veľmi dôležitá miera zaočkovanosti, zvlášť u osôb nad 50 rokov. V jednotlivých okresoch sa celková miera zaočkovanosti aspoň prvou dávkou pohybuje na úrovni od 26 do 60 %, plná zaočkovanosť je od 22 do 53 %. "Vidíme, že tie rozdiely sa postupne prehlbujú," dodal.

U osôb nad 50 rokov je najvyššia miera zaočkovanosti v bratislavských okresoch, kde sa blíži k 70 %. "Tieto osoby tvorili významnú časť hospitalizovaných počas predchádzajúcej vlny," poznamenal Mišík a dodal, že podľa pozorovaní zo zahraničia sa dá povedať, že osoba, ktorá sa nedá zaočkovať, sa "prakticky určite nakazí".

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko