Na hlavný obsah

Sme rodina nepodporí novelu zákona od Lengvarského: Odmietame kategorizovať ľudí

Hlasovať bude proti.

Sme rodina nepodporí novelu zákona od Lengvarského: Odmietame kategorizovať ľudí
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Koaličné hnutie Sme rodina nepodporí novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok. Poslanci za toto hnutie budú hlasovať proti novele od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO).

„Odmietame kategorizovať ľudí na dve skupiny – tí dobrí očkovaní a zlí nezaočkovaní,“ povedal v piatok (23. 7.) predseda Sme rodina Boris Kollár. Poslanci hnutia hlasovali proti tomu, aby sa o novele zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Tento návrh však v parlamente prešiel hlasmi ostatných koaličných partnerov OĽANO, SaS a Za ľudí.

Hnutie nepodporuje novelu aj preto, že doteraz dostalo len prísľuby od rezortu zdravotníctva o tom, že niekoľko PCR testov by sa mohlo preplácať a že antigénové testy by mohli byť len za manipulačný poplatok. Na presnom počte testov sa podľa predsedu poslaneckého klubu hnutia Petra Pčolinského na koaličnej rade nedohodli.

Presný počet mal byť známy vo štvrtok (22. 7.), čo sa však nestalo. Lengvarský dávnejšie avizoval, že by malo ísť o dva PCR testy mesačne zadarmo nad rámec. „Ak sa to upraví týmto spôsobom, že tu nebudú dve kategórie obyvateľov a testy sa budú hradiť, podporíme zákon,“ uviedol Kollár.

Dodal, že ak by návrh zákona prešiel, podriadi sa a bude to rešpektovať.

Hnutiu prekážajú tiež aktuálne pravidlá pre pendlerov. Ako zdôraznil Kollár, pokiaľ od nich štát chce testy, mal by ich aj uhrádzať.

Reagoval aj premiér

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) nie je zákon stavaný tak, aby niekoho diskriminoval, ale má pomôcť ekonomike štátu. „Väčšina v parlamente rozumie tomuto zákonu a verím, že prejde,“ uviedol.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga verí, že s hnutím Sme rodina sa ešte bude rokovať a že zákon nepadne pre počet štátom uhrádzaných PCR testov.

Návrh ministerstva zdravotníctva by umožnil Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v čase zhoršenej epidemickej situácie uvoľniť pravidlá pre kultúru, hromadné podujatia, šport či prevádzky osobám, ktoré sú zaočkované, majú test alebo prekonali ochorenie COVID-19. O zákone by sa malo hlasovať v piatok alebo v sobotu (24. 7.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko