Na hlavný obsah

Biden schválil 100 miliónov dolárov na evakuácia Afgancov po odchode vojsk USA

Za spoluprácu s USA im hrozí pomsta Talibanu.

Biden schválil 100 miliónov dolárov na evakuácia Afgancov po odchode vojsk USA
Na archívnej snímke spúšťanie americkej vlajky, keď americkí vojaci odovzdávajú techniku afganským bezpečnostným zložkám v provincii Helmand na juhu Afganistanu v nedeľu 2. mája 2021. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden schválil až 100 miliónov dolárov na „neočakávané a naliehavé“ potreby a evakuáciu Afgancov, ktorí vo svojej krajine spolupracovali s armádou Spojených štátov a hrozí im za to odveta zo strany radikálneho hnutia Taliban. S odvolaním sa na Biely dom o tom informovala agentúra Reuters.

USA sa chystajú do konca augusta opustiť Afganistan, čím ukončia konflikt, ktorý vypukol po teroristických útokoch skupiny Al-Káida na ciele v USA z 11. septembra 2001.

Niektorých tlmočníkov už evakuovali

O osud tlmočníkov a ďalších spolupracovníkov vyjadrovali obavy okrem iného zákonodarcovia z oboch hlavných politických strán v USA. Ich znepokojenie ešte posilnili územné zisky povstalcov Talibanu z posledných týždňov.

Spojené štáty plánujú evakuovať tých Afgancov, ktorí požiadali o zvláštne americké víza z dôvodu hroziacej odplaty Talibanu. Prvú časť evakuovaných by mali do konca júla previezť na základňu Fort Lee vo Virgínii, kde budú čakať na vybavenie svojej žiadosti.

Podľa Pentagonu by celkovo na túto základňu malo byť prepravených okolo 2 500 ľudí. Bidenova administratíva navyše uvažuje o uvoľnení ubytovacích kapacít v ďalších vojenských základniach.

Bývalí spolupracovníci dostanú špeciálne víza

Vo štvrtok schválila Snemovňa reprezentantov zákon, ktorý umožní vydať zvláštne víza až 8 000 osobám, čo by podľa Reuters malo stačiť pre všetkých oprávnených žiadateľov. Momentálne americké úrady evidujú približne 18 000 žiadostí.

Biely dom ďalej uviedol, že Biden v piatkovom telefonáte (23. 7.) oznámil afganskému prezidentovi Ašrafovi Ghanímu, že Afganistan môže naďalej počítať s podporou USA, vrátane rozvojovej a humanitárnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet