Na hlavný obsah

Spolupracovala s Navaľným. Ruský súd uložil Soboľovej trest za porušenie hygienických noriem

Zúčastnila sa na demonštrácii.

Spolupracovala s Navaľným. Ruský súd uložil Soboľovej trest za porušenie hygienických noriem
Na snímke ruská opozičná aktivistka Ľubov Soboľová. Foto: ČTK/AP

Súd v Moskve v utorok (3. 8.) vymeral trest 18 mesiacov obmedzenia slobody za porušenie hygienických noriem Ľubov Sobolovej, ktorá je blízkou spolupracovníčkou väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného.

Previnenia sa dopustila účasťou na januárovej nepovolenej demonštrácii za oslobodenie Navaľného. Soboľová podľa uloženého obmedzenia nebude napríklad môcť opúšťať svoj byt v čase od 22.00 h do 6.00 h, zúčastniť sa masových podujatí či vycestovať za hranice mesta, kde má bydlisko.

Informovala o tom agentúra TASS. Obžaloba žiadala dva roky obmedzenia slobody, obhajoba oslobodenia viny.

„Kontrolovať obmedzenia mojej slobody budú za pomoci náramku na nohe a špeciálneho zariadenia. Trest môžu v prípade porušenia podmienok sprísniť,“ uviedla Soboľová.

Súdna stráž ju pri vynášaní rozsudku vyviedla zo súdnej siene, pretože porušovala pravidlá správania sa. Zasadnutie súdu si totiž nakrúcala, uviedla TASS.

Obhajca odsúdenej podľa denníka Kommersant uviedol, že trest okrem iného znamená, že Soboľová nebude môcť opúšťať Moskvu a priľahlú Moskovskú oblasť. Bude sa tiež musieť trikrát do mesiaca hlásiť na kontrolu.

Ešte pred vynesením rozsudku polícia zadržala pri budove súdu a potom odviezla osamoteného demonštranta, ktorý protestoval.

Rovnakému obvineniu ako Soboľová čelí aj Navaľného brat Oleg, Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, Marija Aljochinová z punkovej a feministickej skupiny Pussy Riot a ďalší opoziční aktivisti.

Obžalovaným hrozia v najhoršom prípade až dva roky väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet