Na hlavný obsah

K uvoľňovaniu pandemických opatrení sa v Spojenom kráľovstve pridá aj Wales

Prísne obmedzenia zruší už počas najbližšieho víkendu.

K uvoľňovaniu pandemických opatrení sa v Spojenom kráľovstve pridá aj Wales
Jeden z londýnskych klubov počas príprav na uvoľnenie opatrení v júli. Foto: SITA/AP

Protipandemické opatrenia po Anglicku a Škótsku tento víkend uvoľní aj Wales. Tamojší prvý minister Mark Drakeford v piatok (6. 8.) oznámil, že sa v tejto časti Spojeného kráľovstva v sobotu (7. 8.) otvoria nočné kluby a skončí sa povinnosť stretávať sa vo vnútorných priestoroch v obmedzenom počte.

Na rozdiel od Anglicka však v platnosti zostáva povinnosť nosiť v obchodoch a verejnej doprave rúška, napísal spravodajský server BBC.

Bez zakrytého nosa a úst sa však Walesania môžu schádzať v baroch a reštauráciách. Prvý minister svojich spoluobčanov vyzval, aby rúška napriek tomu nosili v prípadoch, keď je to „praktické“.

„Vďaka vašej snahe zostáva počet nakazených vo Walese relatívne nízky a každý deň je plne naočkovaných viac a viac ľudí,“ napísal na twitteri Drakeford.

Wales sa podľa neho do poslednej fázy uvoľnenia opatrenia presunie v sobotu 7. 8. od šiestich hodín ráno miestneho času (7: 00 SELČ). Walesania si tak budú môcť užívať niektoré slobody, ktoré boli z dôvodu pandémie obmedzené takmer 17 mesiacov.

V Anglicku, kde zdravotnú politiku riadi centrálna vláda, sa väčšina reštrikcií uvoľnila 19. júla, v ten istý deň sa časť opatrení zmiernila aj v Škótsku. To spolu s Walesom a Severným Írskom prijíma vlastné rozhodnutia o epidemických opatreniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet