Na hlavný obsah

Vo Wu-chane zachytili nárast prípadov, za týždeň otestovali vyše 11 miliónov obyvateľov

Zmobilizovali viac ako 28 000 zdravotníkov.

Vo Wu-chane zachytili nárast prípadov, za týždeň otestovali vyše 11 miliónov obyvateľov
Na ilustračnej snímke testovanie na koronavírus vo Wu-chane. Foto: TASR/AP

V stredočínskom meste Wu-chan, kde sa koncom roka 2019 objavil nový typ koronavírusu, vykonali plošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Testy absolvovalo viac než 11 miliónov miestnych obyvateľov, informovali v nedeľu (8. 8.) miestne úrady.

Plošné testovanie spustili 3. augusta po tom, ako v meste zaznamenali zvýšené prírastky nakazených. Podľa wu-chanských predstaviteľov boli otestovaní prakticky všetci obyvatelia mesta okrem detí mladších než šesť rokov a študentov, ktorí odcestovali na letné prázdniny.

V rámci najnovšieho kola hromadného testovania vo Wu-chane odhalili 41 asymptomatických prenášačov vírusu. Do soboty (7. 8.) v meste zaznamenali 37 prípadov lokálneho prenosu covidu.

Miestne úrady minulý týždeň oznámili, že vo Wu-chane po približne roku zaznamenali lokálne prípady prenosu nákazy. Infekciu detegovali u siedmich migrujúcich robotníkov.

V meste okamžite zorganizovali plošné testovanie, do ktorého zmobilizovali vyše 28 000 zdravotníkov. Testovacích stredísk bolo približne 2 800.

Problémy robí delta

Po prvotnom rozšírení koronavírusu sa Číne podarilo obmedziť lokálny prenos nákazy prakticky na nulu, čo do veľkej miery umožnilo oživenie ekonomiky a návrat k bežnému životu.

V poslednej dobe sa však v Číne začal šíriť vysokonákazlivý variant delta, ktorý zaznamenali už v desiatkach miest. Mnohé odhalené prípady súviseli s nákazou v radoch upratovacieho personálu letiska v Nankingu.  

Čínske orgány na opätovný nárast počtu nakazených reagovali masovým testovaním obyvateľov celých miest, obmedzením vnútroštátneho i medzištátneho testovania a zavedením lockdownov, ktoré postili milióny ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet