Na hlavný obsah

Melbourne zostáva v uzávere, vláda ho pre nové prípady vyradila z uvoľňovania

Prísne opatrenia platia naďalej aj v Sydney.

Melbourne zostáva v uzávere, vláda ho pre nové prípady vyradila z uvoľňovania
Na archívnej snímke z 27. mája 2021 prázdna terasa kaviarne počas lockdownu v Melbourne. Foto: TASR/AP

Druhý najľudnatejší austrálsky štát Viktória zruší od pondelkovej (9. 8.) polnoci miestneho času pandemickú uzáveru, ktorú vyhlásil minulý týždeň, avšak s jednou podstatnou výnimkou.

Prísne obmedzenia zostanú v platnosti najmenej do 12. augusta v metropole štátu Melbourne, uviedla agentúra Reuters.

V štáte Viktória odhalili za posledný deň 11 nových prípadov nákazy. Podľa premiéra Daniela Andrewsa všetky nové prípady za posledné dni pripadajú na Melbourne. Preto vláda mesto vyňala z konca lockdownu.

Štát Nový Južný Wales, v ktorom sa nachádza najväčšie austrálske mesto Sydney, zasa uzáveru rozšíri.

Na Nový Južný Wales pripadá väčšina nových prípadov v Austrálii. V štáte za posledných 24 hodín zaznamenali 283 prípadov lokálneho prenosu nákazy. Premiérka Gladys Berejiklianová v pondelok oznámila, že štát preto rozšíri uzáveru, ktorá platí v Sydney aj na dedinské mesto Tamworth.

Cieľom je obmedziť šírenie nákazy medzi jednotlivými oblasťami štátu. V Sydney budú obmedzenia trvať podľa úradov najmenej do 28. augusta.

Pomalé očkovanie

Austrálske štáty sa snažia zabrániť šíreniu nákazlivejšieho variantu delta v krajine. Za pomalé očkovanie čelí kritike centrálna vláda premiéra Scotta Morrisona. Dokončené očkovanie má len 22 %ľudí starších ako 16 rokov.

V boji s koronavírusom bola Austrália doteraz úspešnejšia ako mnoho iných štátov s vyspelými ekonomikami. Podarilo sa jej to vďaka rýchlemu uzavretiu hraníc, dôslednému trasovaniu kontaktov a krátkym prísnym uzáverám.

Od začiatku pandémie krajina zaznamenala asi 36 250 prípadov a 939 ľudí tam na následky covidu zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet