Na hlavný obsah

Poľská polícia vyšetruje úmrtie muža po policajnom zákroku

Išlo pravdepodobne o neprimerané použitie sily.

Poľská polícia vyšetruje úmrtie muža po policajnom zákroku
Demonštranti počas protestu v meste Lubin na západe Poľska. Foto: TASR/AP

Poľská prokuratúra začala vyšetrovať úmrtie tridsaťštyriročného muža, ktorý zomrel po zákroku policajtov v Lubine na juhozápade krajiny. Prípad skúmajú z hľadiska možného prekročenia právomocí policajta a neúmyselného zabitia, uviedol poľský server Onet.

Polícia tvrdí, že muž zomrel v nemocnici dve hodiny po zásahu, no podľa zdravotníkov sa tak stalo ešte v sanitke bezprostredne po zákroku policajtov. Príčinu smrti má stanoviť pitva plánovaná na utorok (10. 8.).

Zákrok sa odohral v piatok (6. 8.) ráno, keď policajtov privolala matka dotyčného muža, ktorá ich upozornila, že agresívny syn je zrejme pod vplyvom narkotík. Muž zúril na ulici a hádzal kamene po domoch.

Policajti použili zneškodňujúce chvaty, čo odôvodnili iracionálnym počínaním muža. Keď muž upadol do bezvedomia, privolali sanitku. Video zo zákroku sa dostalo na internet a vyvolalo pobúrenie a volanie po preverení policajného zákroku. „Dvadsaťpäť minút ho dusili kolenom,“ povedal televízii Polsat jeden zo svedkov.

V nedeľu (8. 8.) sa pred sídlom polície v Lubine zišiel dav asi 200 ľudí, ktorí sa dožadovali objasnenia úmrtia. Demonštrácia prerástla do potýčky. Dav skandoval „vrahovia“ na adresu policajtov, na ktorých leteli fľaše, kamene a delobuchy. Policajti odpovedali slzným plynom, asi 40 ľudí zadržali. Šesť policajtov utrpelo zranenia, dodal Onet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet