Na hlavný obsah

Päť farieb a okresný prístup. Vláda schválila návrh nového covidového automatu

Pozerať sa bude aj na mieru zaočkovanosti.

Päť farieb a okresný prístup. Vláda schválila návrh nového covidového automatu
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: SITA

Vláda v utorok (10. 8.) schválila návrh nového covidového automatu z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO). Nový automat bude mať po novom päť farieb. Preferovať bude okresný prístup a zohľadní mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne pri stanovovaní protipandemických opatrení.

Vláda podľa Lengvarského schválila nový covidový automat „jednohlasne s minimálnymi technickými úpravami“. „Niektoré veci bolo treba len vysvetliť či doladiť, ale nebolo tam nič závažné,“ doplnil. Do platnosti vojde v pondelok 16. augusta.

Pôvodný covidový automat mal sedem farieb, ten nový bude zahŕňať päť stupňov ostražitosti vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu v okresoch.

Covidový automat sa zapína, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási pandémiu a vypína sa vtedy, keď ju označí za ukončenú. Lokálne (na úrovni okresov) môže byť vypnutý (bez indikovanej farby) aj skôr.

Okresná charakteristika vyjadruje dynamiku ochorenia na území okresu. Ukazovatele, ktoré sa používajú na tento účel v covidovom automate:

Zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov veku v úrovni nad 55 % upravuje stupeň automatu o jeden stupeň nadol za každých ďalších 10 % plne očkovaných osôb. Prvá úprava smerom nadol nastáva pri 65-percentnej plnej zaočkovanosti tejto populácie.

Susedné okresy sa nemôžu líšiť o viac ako jeden stupeň, okolité okresy konvergujú k farbe rizikovejšieho okresu, aby rozdiel medzi nimi bol maximálne jeden stupeň oproti kalkulovanej úrovni rizika.

Opatrenia podľa rizika

Covidový automat upravuje aj podmienky pre hromadné podujatia či prevádzky. Prevádzkovateľom zariadení a organizátorom podujatí ponúka možnosť flexibilne si vybrať z troch protokolov: základ, OTP (očkovaní, testovaní a tí, čo prekonali covid-19) alebo kompletne zaočkovaní. Podľa toho sa budú odvíjať ďalšie opatrenia.

„Každá z možností ponúka iný set prevádzkových podmienok s inými maximálnymi limitmi, avšak výsledné riziko pre zdravotnícky systém je porovnateľné,“ píše sa v materiáli. Prevádzkovateľ alebo organizátor si musí v danú dobu vybrať len jednu možnosť – ich kombinácia či navyšovanie nie sú prípustné.

Covid automat by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko