Na hlavný obsah

Melbourne predlžuje lockdown, nechce zažiť rovnaký scenár ako Sydney

Najľudnatejšie mesto krajiny možno zmierni opatrenia pre zaočkovaných.

Melbourne predlžuje lockdown, nechce zažiť rovnaký scenár ako Sydney
Lockdown v austrálskom meste Melbourne. Foto: SITA/AP

Druhé najväčšie austrálske mesto Melbourne predĺži pandemickú uzáveru v snahe zastaviť šírenie koronavírusu, a to minimálne do 19. augusta. Už šiesty lockdown mesta po sebe sa mal skončiť vo štvrtok (12. 8.), úradom sa však nepodarilo vystopovať, ako sa nakazilo niekoľko z 20 novo infikovaných obyvateľov, uviedla v stredu (11. 8.) agentúra Reuters.

„Keby sme sa otvorili, videli by sme prípady podobné tomu, čo sa teraz tragicky odohráva v Sydney,“ vyhlásil premiér štátu Viktória Dan Andrews. Odkazoval tým na najľudnatejšie austrálske mesto, ktoré v poslednom čase eviduje vysoké prírastky počtu infikovaných napriek niekoľkotýždňovej uzávere.

V stredu Sydney oznámilo 344 nových infekcií, čo sa tam blíži doterajšiemu dennému maximu. Dosiaľ najvyšší denný prírastok zaznamenalo mesto o deň skôr (356), poznamenala agentúra AP. Nádej, že plošná karanténa zastaví šírenie koronavírusu v meste do 28. augusta, kedy by mala skončiť, tak podľa nej slabne.

Premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová však uviedla, že úrady by mohli od septembra zmierniť v niektorých častiach Sydney niektoré opatrenia pre zaočkovaných.

Austrálske mestá doteraz úspešne bojovali s pandémiou pomocou lockdownov, vysoko nákazlivý variant delta však predstavuje novú výzvu pre krajinu s relatívne nízkou mierou zaočkovanosti, uviedla agentúra AP.

K strede je podľa nej plne zaočkovaných iba 24 % dospelých Austrálčanov. Tamojšie úrady sa pritom zhodujú, že je potrebné zaočkovať aspoň 70 % obyvateľov, aby sa mestá vyhli ďalším lockdownom.

https://twitter.com/jcfed6363/status/1424247115815919618

Austrália si zatiaľ v boji s pandémiou – okrem iného vďaka uzatváraniu hraníc, rýchlym lockdownom a dodržiavaniu opatrení – viedla lepšie ako mnohé iné ekonomicky vyspelé krajiny. Od vypuknutia pandémie táto takmer 26-miliónová krajina zaznamenala zatiaľ takmer 37 000 prípadov nákazy a 944 úmrtí v súvislosti s covidom-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet