Na hlavný obsah

Rúška ostávajú povinné vo všetkých okresoch, návštevy pacientov len na výnimku

Nové vyhlášky budú platiť od 16. augusta.

Rúška ostávajú povinné vo všetkých okresoch, návštevy pacientov len na výnimku
Ľudia na trhu s rúškami aj bez nich. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydal vo štvrtok (12. 8.) nové vyhlášky, ktorými upravuje definíciu plne zaočkovanej osoby. Pôvodná horná hranica platnosti očkovania 12 mesiacov sa ruší a nový limit sa nestanovuje.

Nové vyhlášky sa upravili tak, aby boli v súlade s aktuálnym covidovým automatom, ktorý v utorok (10. 8.) prijala vláda. Do platnosti vstupujú od pondelka 16. augusta.

Rúško alebo respirátor

Aj naďalej platí povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty v interiéri a v určitých fázach covidového automatu aj v exteriéri.

Výnimku z nosenia respirátorov či rúšok budú mať pedagogickí a odborní zamestnanci pri výchove a vzdelávaní detí so sluchovým postihnutím, s poruchami autistického spektra, so stredným až hlbokým stupňom mentálneho postihnutia alebo s mentálnym postihnutím, ktorí majú aj iné zdravotné postihnutie.

Zdravotnícke zariadenia

Návštevy na lôžkových oddeleniach sú počas trvania pandémie zakázané, regionálne úrady verejného zdravotníctva si však podľa uváženia môžu podmienky sprísniť alebo zmierniť.

Stále platí aj výnimka pre kňazov pri vykonávaní sviatosti pomazania pre chorých a umierajúcich. Zákaz neplatí ani pri návšteve osôb v paliatívnej starostlivosti, ťažko chorých a umierajúcich.

Pozitívne osoby

Osobe s príznakmi ochorenia COVID-19 sa ukladá povinnosť informovať všetky osoby, s ktorými prišla do kontaktu v priebehu dvoch dní pred ich prvým objavením sa.

Zdroj: ÚVZ SR

Pozitívne testovaná osoba je aj naďalej povinná kontaktovať všetkých ľudí, s ktorými sa stretla počas dvoch dní pred odberom vzorky. Týka sa to všetkých pozitívne testovaných či už PCR, LAMP alebo antigénovým testom.

Do karantény musia ísť tí, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanou osobu počas dvoch dní pred testom a po novom aj s osobou, u ktorej sa prejavili symptómy ochorenia a boli s ňou v kontakte v priebehu dvoch dní pred prvými príznakmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko