Na hlavný obsah

Nárok na náhradu za registračnú daň áut prisúdil súd prvému poškodenému

Na súd sa môžu obrátiť aj ďalší ľudia.

Registračná daň jazdených áut dovezených zo zahraničia bola v rokoch 2013 až 2015 neoprávnene vyššia. Potvrdil to krajský súd v Bratislave. Obrátil sa naň jeden z poškodených, ktorý má teraz nárok na odškodné. Na rovnaký postup majú nárok všetci, ktorí si v danom období doviezli a zaregistrovali auto zo zahraničia.

Ľudia, ktorí doviezli použité auto zo zahraničia v období rokov 2013 až 2015, platili registračný poplatok ako za nové vozidlo. Rozdiel bol iba vo výkone auta. Systém poplatkov napadla Európska komisia. Na jej podnet ministerstvo financií v roku 2016 legislatívu zmenilo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Daň za dovezené ojazdené auto sa v tom čase pohybovala od 33 až po 3 900 eur pri najvýkonnejších vozidlách. Vtedajšia opozícia vyzvala ľudí, ktorí zaplatili registračné poplatky ešte v pôvodnej výške, aby sa súdili. Po piatich rokoch je známy prvý rozsudok.

„Teraz prednedávnom krajský súd právoplatne rozhodol v prvom prípade, ktorý sme zastupovali, že ministerstvo financií je povinné vrátiť to, o čo viac musel majiteľ dovezeného auta takto zaplatiť,“ povedal poslanec Alojz Baraník z SaS.

Na súd sa môžu obrátiť všetci ľudia, ktorí v období rokov 2013 až 2015 zaplatili registračný poplatok za dovoz zánovného vozidla zo zahraničia. Koľko peňazí takto štát vybral, ministerstvo financií dnes vyčísliť nedokázalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko