Na hlavný obsah

Turecko, Ukrajina a Severné Macedónsko sa pridali k systému covidových pasov

Cestujúcim to uľahčí prekročenie hraníc.

Turecko, Ukrajina a Severné Macedónsko sa pridali k  systému covidových pasov
Ľudia kráčajú na ulici Istiklal, hlavnej obchodnej ulici v Istanbule. Foto: TASR

Turecko, Severné Macedónsko a Ukrajina sa od piatka (20. 8.) zapojili do európskeho systému covidových certifikátov. Znamená to, že tieto krajiny budú uznávať covidové pasy Európskej únie a štáty EÚ certifikáty o očkovaní a bezinfekčnosti vydané ukrajinskými, tureckými či severomacedónskymi úradmi. Vo štvrtok (19. 8.) o tom rozhodla Európska komisia.

Uľahčenie cestovania, no nie pre všetkých

Rozhodnutie privítal eurokomisár pre rozšírenie Olivier Várhelyi. Podľa Bruselu rozšírenie európskeho systému covidových pasov uľahčí cesty do týchto troch nečlenských krajín a zvýši bezpečnosť cestovania.

Napríklad v Turecku to medzi zaočkovanými osobami vytvorí dve odlišné kategórie, uviedla dnes turecká tlač. EÚ totiž uznáva za zaočkovaných len osoby, ktoré dostali očkovacie preparáty schválené európskym liekovým regulátorom EMA.

Veľká časť zočkovaných ľudí v Turecku ale dostala preparát čínskej spoločnosti Sinovac, ktorý potrebnú registráciu v EÚ nemá. Za zaočkovaných budú títo ľudia považovaní, len ak s tým počítajú pravidlá jednotlivých členských krajín.

Nové opatrenia v Turecku

Turecko zaznamenalo v posledných dvoch týždňoch vzostup nových prípadov nákazy. Pred mesiacom bolo v krajine asi 8 000 nových prípadov denne, v polovici augusta bol údaj zhruba trikrát vyšší. Tento týždeň ale počet objavených infekcií začal znova mierne klesať. Vo štvrtok krajina zaznamenala 19 000 nových nakazených za predchádzajúcich 24 hodín.

Pre zhoršenú epidemickú situáciu prijala vláda vo štvrtok ďalšie opatrenia. Kabinet chce zaručiť návrat k prezenčnej výučbe od polovice septembra, keď sa začína školský rok. Zamestnanci v školách sa tak musia nechať zaočkovať alebo sa budú musieť dvakrát do týždňa testovať.

Preukázať svoju bezinfekčnosť budú musieť aj cestujúci na niektorých domácich spojoch alebo návštevníci kín, koncertov či iných podujatí s väčším počtom účastníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet