Na hlavný obsah

Počet prípadov v Austrálii a na Novom Zélande stále rastie

Nepomáha ani lockdown.

Počet prípadov v Austrálii a na Novom Zélande stále rastie
Na ilustračnej snímke zamestnankyňa supermarketu pomáha zákazníčke s nákupom v novozélandskom meste Auckland. Foto: TASR/AP

Austrália vo štvrtok (26. 8.) po prvý raz od začiatku epidémie nahlásila viac ako 1 000 nových prípadov koronavírusu za deň. Väčšina z nich pochádza z oblasti najväčšieho mesta Sydney, napísala agentúra Reuters.

Úradom v Sydney sa ani počas dvojmesačného lockdownu nedarí zastaviť šírenie nákazlivejšieho variantu delta. Štát Nový Južný Wales, v ktorom mesto leží, nahlásil 1 029 nových prípadov, čím prekonal doterajšie maximum 919 prípadov zo stredy (25. 8.). Z dnešného počtu novo infikovaných ich 969 pochádza z metropolitnej oblasti Sydney.

Zdravotnícky systém je „pod tlakom“, ale dokáže súčasnú krízu uniesť, uviedla premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti tohto východoaustrálskeho štátu je 116 ľudí, z ktorých 102 nie je zaočkovaných. Nový Južný Wales tiež zaznamenal tri ďalšie úmrtia spojené s covidom, medzi ktorými bol aj 30-ročný muž, ktorý zomrel doma, píše Reuters.

Zhruba 25-miliónovej Austrálii sa pôvodne darilo držať šírenie vírusu pod kontrolou. Teraz sa však potýka s šírením variantu delta a jej počiatočný úspech špiní pomalá očkovacia kampaň. Plne zaočkovaných je zhruba 32 percent Austrálčanov starších ako 16 rokov, okolo 54 percent obyvateľov má aspoň jednu dávku vakcíny. Celkovo sa v krajine od začiatku pandémie nakazilo 47 700 ľudí, z ktorých 989 zomrelo.

Problémy s deltou hlásia aj susedia

Obyvatelia susedného Nového Zélandu, ktorý si doteraz udržiaval pomerne nízke počty infikovaných, si momentálne prechádzajú prísnou celoštátnou uzáverou. Podľa tamojšej premiérky Jacindy Ardernovej reštrikcie pomáhajú obmedziť šírenie choroby, hoci sa denná bilancia infekcií zvyšuje. Vo štvrtok ich Nový Zéland ohlásil 68.

„Uzávierka má dopady, ale delta (variant) je veľmi zrádny,“ uviedla Ardernová. Obyvatelia päťmiliónovej krajiny majú nariadené zostať doma, najmenej do konca mesiaca sú zatvorené školy a väčšina pracovísk.

Okrem výskytu viacerých prípadov tento rok vo februári na súostroví, epidémia neprepukla od minulého roka až do predchádzajúceho týždňa, keď sa objavili prvé infekcie v najväčšom meste Aucklande. Od začiatku epidémie sa celkovo na Novom Zélande potvrdilo okolo 3 100 infekcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet