Na hlavný obsah

Vláda odkladá schválenie novej migračnej stratégie. Na koaličnú radu ju zatiaľ nik nepredložil

Napriek tomu na ňu odkazujú.

Vláda odkladá schválenie novej migračnej stratégie. Na koaličnú radu ju zatiaľ nik nepredložil
Archívne foto - zadržaní migranti. Foto: TASR

Slovensko nemá migračnú stratégiu, posledná bola prijatá v roku 2011, upozornil portál euractiv.sk. Vláda mala o dokumente rokovať v marci, avšak už takmer pol roka sa jeho schválenie odkladá.

Žiaden z koaličných partnerov nevie, kedy by sa tak mohlo stať, zhodne odkazujú nato, že materiál musí prerokovať koaličná rada – na jej rokovanie ju však nikto nepredložil. Migračná stratégia pritom udáva štátu rámec pre prijímanie zákonov, ktoré majú migráciu riadiť.

Málo odvážni politici

Základné tézy migračnej politiky sa nezmenili, porovnáva riaditeľka Ligy za ľudské práva Barbora Meššová predchádzajúci dokument, ktorý napísal ešte ako minister vnútra Daniel Lipšic a aktuálny, s ktorým prišiel súčasný šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO). Nevidí dôvod, prečo by mal byť materiál politicky nepriechodný.

„Ja sa môžem len domnievať, že politici sú tak trochu málo odvážni alebo majú sklon k démonizácii migrácií, ako to často vidíme z ich výstupov. Naopak, celkom neodvážni, alebo až sa vyhýbajú tomu, aby verejnosti vysvetľovali aj to, že migrácia má pozitívne prínosy,“ zhodnotila Meššová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Oproti predchádzajúcemu dokumentu je podľa nej výraznejšia iba podpora pracovnej migrácie tam, kde Slovensku chýba – napríklad v zdravotníctve. Materiál priniesol Mikulec na rokovanie vlády v marci, úspešný nebol.

„Prerokovali sme ho aj po tom, ako bol predstavený vo vláde, niektorí voči nemu vyjadrili určité pripomienky, tak sme sa to snažili vykomunikovať, ale ešte by to malo byť predmetom koaličnej rady,“ vysvetlil.

Dátum koaličnej rady nevedia

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský nechce povedať, čo presne hnutiu prekážalo. „Mali sme výhrady k tomu dokumentu, ktoré sme komunikovali a aj nejaké stretnutie bolo a budeme to riešiť na koaličnej rade,“ povedal.

Hoci každý odkazuje na koaličnú radu, nikto nevie povedať jej dátum. „Je pravdou, že na vláde sme sa rozprávali o situácii v Afganistane, ale o tomto sme teraz nemali debatu,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí)

A múdrejší nie sú ani v SaS – hoci mali liberáli tiež podnety k materiálu, predsedníčka ich klubu Anna Zemanová hovorí, že do pracovnej verzie boli zapracované, tú výslednú stále nepoznajú. „Na jar sme sa na túto tému bavili, ale nový návrh som zatiaľ nevidela. Neviem o tom, že by mal byť predmetom debaty najbližších dní.“

Ministerstvo vnútra zatiaľ nepovedalo, aký osud čaká migračnú stratégiu. Koaličná rada sa už viackrát odkladala, aktuálne má rokovať v pondelok (30. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko