Na hlavný obsah

Sulík: Za drahú elektrinu je zodpovedný Robert Fico

Minister hospodárstva očakáva v blízkej dobe opäť pokles cien na trhu.

Sulík: Za drahú elektrinu je zodpovedný Robert Fico
a snímke minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie k cenám elektriny. Foto: TASR

Za vysoké ceny elektriny sú zodpovedné predchádzajúce vlády Roberta Fica (Smer-SD). Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v piatok (27.8.).

Ako príklad uviedol vysoké dotácie na slnečné elektrárne, zbytočnú ťažbu uhlia na Hornej Nitre či predraženú dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

„Toto všetko boli kroky, ktoré zavinil alebo dopustil Robert Fico. Ten, ktorý dnes chce ísť diskutovať o vysokých cenách energie,“ zdôraznil Sulík. Na margo mimoriadnej schôdze k cenám energie, ktorú zvolali na podnet Smeru, povedal, že sa jej nezúčastní a nebude diskutovať s Ficom.

Pripomenul, že SaS podnikla od začiatku vlády už niekoľko krokov k zmierneniu Ficových „hriechov“, ale ešte potrvá, kým sa prejavia na cene za distribúciu.

Šéf rezortu hospodárstva vysvetlil, že cena elektrickej energie pozostáva z dvoch zložiek –  cena za komoditu (silová zložka), ktorú určuje trh a cena za distribúciu, ktorú určuje štát, respektíve Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Silová zložka tvorí necelých 40 percent celkovej ceny elektriny, zvyšných 60 percent pripadá na distribučné náklady.

Sulík predpokladá že cena elektriny sa zvýši približne o 1,5 až 1,7 centa za jednu kilowatthodinu (kWh). Pri priemernej spotrebe 200 kWh mesačne sa teda počíta so zdražením 3 až 3,5 eura za mesiac.

„Prudký nárast je spojený s oživením ekonomiky a návratom do normálu,“ poznamenal minister, no zároveň dodal, že je vysoko pravdepodobné, že ceny elektriny na trhu budú v dohľadnej dobe opäť klesať. Súvisí to údajne aj s rastom cien emisných povoleniek, ktoré momentálne začínajú stagnovať.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika