Na hlavný obsah

Sudca vyšetrujúci výbuch v Bejrúte podľa poslancov prekročil kompetencie

Na súd predvolal premiéra krajiny.

Sudca vyšetrujúci výbuch v Bejrúte podľa poslancov prekročil kompetencie
Výbuch v bejrútskom prístave nastal 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Libanonský parlament v piatok (27. 8.) obvinil sudcu, ktorý vyšetruje minuloročný výbuch chemikálií v bejrútskom prístave, že predvolaním úradujúceho premiéra Hasana Dijába na výsluch prekročil svoje kompetencie.

Sudca Tárik Bitár vo štvrtok (26. 8.) zaslal Dijábovi súdnu zásielku s predvolaním, pretože sa šéf vlády nedostavil na minulé pozvanie na výsluch.

V prístave vlani v auguste explodovali tony zle uloženého dusičnanu amónneho. O život prišli desiatky ľudí a zničená bola časť Bejrútu v okolí prístavu. Bitárovho predchodcu z vyšetrovania odvolali vo februári, pretože v kauze obvinil viacerých ministrov.

Libanončania považujú explóziu za dôsledok zanedbávania a korupcie panujúcej medzi najvyššími politikmi. Dijábova vláda po explózii odstúpila, ale keďže sa doteraz nepodarilo zostaviť nový kabinet, Dijáb je stále úradujúcim premiérom.

Zástupca parlamentu v liste zaslanom prokurátorovi napísal, že doručením Dijába sudca Bitár prekročil svoje právomoci.

Agentúra Reuters v piatok napísala, že vplyvné parlamentné frakcie vrátane šiitského Hizballáhu považujú Bitárovo vyšetrovanie za spolitizované. Proti snahe vyšetrovať Dijába je aj sunnitská frakcia expremiéra Saada Harírího.

Podľa nej by mal byť premiér, ktorým musí byť podľa libanonského systému sunnita, vyčlenený z vyšetrovania. Bitár obvinenia o politikárčení pri vyšetrovaní nekomentoval.

Harírí a niekoľko ďalších bývalých premiérov vo štvrtok obvinilo prezidenta Michela Aúna, že o nebezpečných chemikáliách v prístave vedel a napriek tomu nezakročil.

Podľa týchto kritikov by sa mala imunita odobrať Aúnovi. Post prezidenta podľa politického kľúča zastáva kresťan, parlament vedie šiita.

Aún po výbuchu povedal, že o chemikáliách mal informácie a nariadil bezpečnostným zložkám urobiť, čo je nevyhnutné. Zodpovednosť za katastrofu odmieta a tvrdí, že je pripravený vypovedať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet