Na hlavný obsah

Supermarkety na Novom Zélande po útoku stiahli nože z voľného predaja

Premiérka chce sprísniť protiteroristické zákony.

Supermarkety na Novom Zélande po útoku stiahli nože z voľného predaja
Polícia pred supermarketom na Novom Zélande, kde došlo k útoku nožom. Foto: SITA/AP

Novozélandský maloobchodný reťazec Countdown oznámil, že po piatkovom (3. 9.) útoku extrémistu na zákazníkov stiahol z regálov svojich supermarketov nože a nožnice. Islamistický extrémista podľa úradov pobodal šesť ľudí v jednom z obchodov spoločnosti.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v sobotu (4. 9.) spresnila, že pri útoku zranil spolu sedem ľudí a stav troch z nich je kritický. Polícia krátko po čine zastrelila útočníka. Premiérka sa zaviazala, že čo najrýchlejšie sprísni protiteroristické zákony.

„Sľubujem, že hneď ako znovu zasadne parlament, prácu dokončíme – to znamená prácu na čo najrýchlejšom schválení zákona, najneskôr do konca mesiaca,“ uviedla Ardernová s odvolaním sa na protiteroristickú normu, ktorá okrem iného kriminalizuje aj prípravu a plánovanie činu.

Ardernová ale zároveň dodala, že nemožno predpokladať, že by prísnejší zákon v tomto prípade zamedzil útoku.

„Išlo o vysoko motivovaného jedinca, ktorý ako zámienku na útok využil návštevu supermarketu. Ide o veľmi výraznú súhru okolností,“ uviedla premiérka.

„Minulú noc sme prijali rozhodnutie odstrániť všetky nože a nožnice z našich regálov a zvažujeme, či by sme ich mali ďalej predávať,“ povedala Kiri Hannifinová, generálna manažérka pre bezpečnosť spoločnosti Countdown.

„Chceme, aby sa všetok náš personál cítil bezpečne, keď príde do práce, najmä po piatkových udalostiach,“ uviedla Hannifinová vo vyhlásení pre médiá. Podľa miestnych médií sťahujú nože z bežného predaja aj ďalšie maloobchodné reťazce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet