Na hlavný obsah

OĽANO chce presadiť dopravné značky aj v jazyku národnostných menšín

Most-Híd tvrdí, že návrh je nekompetentný.

Po označeniach obcí a úradov v jazykoch národnostných menšín chce hnutie OĽANO rozšíriť možnosť viacjazyčného označovania aj na dopravné značky.

Ide o šípové smerníky, teda tabule na navádzanie vodičov či turistov k vyznačeným cieľom – napríklad k nájazdu na diaľnicu, do centra mesta či k historickej pamiatke. Návrh smerujúci na jesennú parlamentnú schôdzu má podporu koalície.

Možnosti použitia iného okrem štátneho jazyka upravuje zákon o používaní jazykov národnostných menšín, vyhláška ministerstva vnútra a dohovor o cestných značkách a signáloch. Podľa poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽANO) sa ani jeden z týchto dokumentov netýka dopravných značiek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zatiaľ čo mimoparlamentné Strana maďarskej komunity a strana Spolupatričnosť návrh ako taký vítajú, Most-Híd si myslí, že novelou zákona dôjde k zúženiu možností používania jazyka menšín, ktoré poskytuje súčasná úprava.

Opozícia hovorí o snahe zakrývať témou národnostných menšín krízu v koalícii. Tá, naopak, návrh z dielne koaličného partnera podporuje.

V súčasnosti sa používa názov v jazyku menšín na tabuliach označujúcich začiatok a koniec obcí. Tiež na budovách orgánov verejnej správy všade tam, kde tvoria občania patriaci k národnostnej menšine najmenej 15 % obyvateľov obce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko