Na hlavný obsah

Únia bude lepšie zvládať zdravotnícke krízy, povedala Von der Leyenová

Pandémia je maratón, zdôraznila.

Únia bude lepšie zvládať zdravotnícke krízy, povedala Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) bude v nadväznosti na pandémiu koronavírusu spoločne lepšie predchádzať zdravotným krízam a spustí nový program na posilnenie odolnosti v tejto oblasti. V tradičnom posolstve o stave EÚ to v stredu (15. 9.)v Európskom parlamente sľúbila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Do roku 2027 chce do tohto programu investovať 50 miliárd eur. Komisia je podľa nej zároveň pripravená poskytnúť do polovice budúceho roka ďalších 200 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu chudobnejším krajinám.

Von der Leyenová zdôraznila, že EÚ sa podarilo splniť cieľ a zaočkovať 70 percent dospelých obyvateľov do konca leta. Dodala však, že Európa zatiaľ nie je úplne chránená a boj s pandémiou nekončí. Šéfka komisie pripomenula, že medzi členskými štátmi bloku pretrvávajú rozdiely v počtoch naočkovaných obyvateľov.

„Pandémia je maratón, nie šprint,“ vyhlásila nemecká politička, podľa ktorej by sa mali proti koronavírusu nechať očkovať aj ďalší ľudia.

Kľúčové pre úplné vyhubenie vírusu podľa nej ale bude, ako rýchlo sa podarí dostať vakcíny k ľuďom v mimoeurópskych krajinách, kde je zatiaľ naočkovaných len mizivé percento populácie. K doteraz sľúbeným 250 miliónom dávok preto EÚ do polovice roka pridá ďalších 200 miliónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet