Na hlavný obsah

Dušan Kováčik je vinný, odsúdili ho na 14 rokov vo väzení

Taktiež mu prepadne majetok.

Dušan Kováčik je vinný, odsúdili ho na 14 rokov vo väzení
Na snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pred vyhlásením verdiktu ŠTS. Foto: TASR

Dušan Kováčik, bývalý špeciálny prokurátor, spoznal v pondelok (20. 9.) svoj trest. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ho uznal za vinného. Obžalovaný bol z korupcie v spojitosti so zločineckou skupinou takáčovcov.

Súd mu vymeral úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest v ústave s minimálnym stupňom stráženia a taktiež prepadnutie majetku. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Sudkyňa Pamela Záleská ho odsúdila za prijatie úplatku vo výške 50 000 eur, ktorý mal zaručiť, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v roku 2017 nepodá sťažnosť proti prepusteniu bývalého šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Súd ho uznal vinného aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím napomáhal k udržiavaniu zločineckej skupiny takáčovci. Informácie mal vynášať bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi, medzi nimi aj informácie o jeho odpočúvaní.

Podľa sudkyne tak spáchal trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Týkalo sa to aj citlivých informácií o vyšetrovaní prípravy úkladnej vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, z čoho bol podozrivý aj Makó.

Kováčik sa proti rozhodnutiu ŠTS odvolal. „S rozsudkom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nad bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. sa absolútne nestotožňujeme. Podali sme voči nemu odvolanie. Neprekvapilo nás však, čo sa tu dnes udialo po tom, čoho sme boli svedkami počas jednotlivých pojednávacích dní. Vyvrcholilo to tým, že súd odmietol desiatky dôkazov obhajoby,“ uviedol Kováčikov obhajca Erik Magál. Rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR.

Rozhodnutie súdu počúval v miestnosti aj predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico a aj podpredsedovia strany Ladislav Kamenický a Ľuboš Blaha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko