Na hlavný obsah

Odpykáva si tri doživotné tresty. Známy terorista Šakal bojuje na súde o zmiernenie

Má 72 rokov.

Odpykáva si tri doživotné tresty. Známy terorista Šakal bojuje na súde o zmiernenie
Na archívnej snímke venezuelský terorista Iljič Ramírez Sánchez a jeho francúzska právna zástupkyňa Isabelle Coutantová-Peyreová. Foto: TASR/AP

Legendárny venezuelský terorista Ilich Ramírez Sánchez, známy pod prezývkami Carlos či Šakal, sa snaží na francúzskom súde o zmiernenie jedného zo svojich doživotných trestov, ktorý dostal za útok na parížsky obchod z roku 1974.

Carlos je od roku 1994 väznený vo Francúzsku, kde si odpykáva tiež dva predchádzajúce doživotné tresty, proti ktorým sa v minulosti neúspešne odvolával.

Carlos patril v 70. a 80. rokoch minulého storočia k symbolom medzinárodného terorizmu a často vtedy navštevoval komunistické Československo.

Sám seba označuje za profesionálneho revolucionára. Je zodpovedný za množstvo útokov a ďalších zločinov, pre ktoré bol svojho času najhľadanejším mužom na svete.

Sedemdesiatdvaročný terorista sa v novom odvolacom procese neusiluje o zrušenie viny za útok na obchod na slávnej parížskej triede Champs-Élysées z roku 1974, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a 36 ich utrpelo zranenia. Proces sa bude zaoberať len tým, aký dlhý čas by mal Carlos stráviť za mrežami.

Terorista pritom vždy vinu za útok na parížsky obchod odmietal. Francúzsky najvyšší odvolací súd v roku 2019 neuznal Carlosovo odvolanie, vec však vrátil nižším súdom s tým, že ho odsúdili súčasne za držanie a použitie granátu, čím ho potrestali dvakrát za tú istú vec.

Šakal si už odpykáva dva iné doživotné tresty, jeden za vraždu dvoch francúzskych policajtov a policajného informátora z roku 1975 a ďalší za rôzne ďalšie útoky, napríklad na vlaky či železničnú stanicu z rokov 1982 a 1983, pri ktorých zomrelo dokopy 11 ľudí a na 150 ich utrpelo zranenia.

Carlos je vo väzení od roku 1994, keď ho po desaťročiach neúspešného pátrania chytili francúzske špeciálne jednotky v Sudáne. Rozhodnutie súdu o zmiernení jeho trestu sa očakáva v piatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet