Na hlavný obsah

Po explózii pri kábulskej mešite zomreli najmenej dvaja ľudia

K útoku sa zatiaľ nik neprihlásil.

Pri výbuchu bomby pri vchode do mešity v afganskej metropole Kábul zomreli v nedeľu (3. 10.) najmenej dvaja civilisti, traja ďalší ľudia sú zranení. Oznámilo to afganské ministerstvo vnútra, napísala agentúra AFP. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

„Výbuch cielil na zhromaždenie civilistov blízko vchodu do mešity v Kábule, niekoľko z nich zabil,“ napísal na twitteri Zabíhulláh Mudžáhid, hovorca radikálneho islamistického hnutia Taliban, ktoré v auguste po stiahnutí zahraničných vojsk prevzalo kontrolu nad Afganistanom.

V druhej najväčšej mešite v afganskej metropole sa v čase explózie konala modlitba za Mudžáhidovu matku. Svedok z miesta AFP oznámil, že počul „výbuch nasledovaný streľbou“.

„Chvíľu pred explóziou zablokoval Taliban cestu v očakávaní modlitby za matku Zabíhulláha Mudžáhida v mešite,“ dodal svedok.

Agentúra AP pripomína, že od polovice augusta, keď sa Taliban vrátil k moci, sa v Afganistane zvýšil počet útokov bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Táto skupina si udržuje silnú pozíciu vo východoafganskej provincii Nangarhár a Taliban považuje za svojho nepriateľa. Prihlásila sa k niekoľkým predchádzajúcim útokom v provinčnom stredisku Dželábádu, útoky v Kábule boli doteraz zriedkavé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet