Na hlavný obsah

Oravské ferozliatinárske závody odstavili vyše polovicu pecí. Dôvodom sú ceny energií

V prevádzke zostali ešte tri.

Oravské ferozliatinárske závody odstavili vyše polovicu pecí. Dôvodom sú ceny energií
Oravský producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ. Foto: TASR

Oravský výrobca ferozliatin OFZ Široká s okamžitou platnosťou odstavil štyri zo siedmich pecí. Dôvodom je obrovský nárast ceny elektrickej energie aj emisných povoleniek za posledný rok.

Podnik už nedokáže konkurovať nielen Číne, ale ani európskym výrobcom, ktorí dostávajú podstatne vyššie kompenzácie. Ohrozených je 350 pracovných miest. Ministerstvo hospodárstva pripravuje riešenie. Tému sledovala redaktorka RTVS Dagmar Úradníková.

Keď pred rokom stála jedna megawatthodina 40 až 50 eur, v utorok (5. 10.) sa jej cena vyšplhala na rekordných 300 eur. Viac ako šesťnásobný nárast ceny elektrickej energie prinútil oravského výrobcu ferozliatin odstaviť viac ako polovicu pecí.

„Táto cena nám, žiaľbohu, nedovoľuje pokračovať vo výrobe vzhľadom na to, že našim hlavným nákladovým faktorom je elektrická energia a tie ceny našich výrobkov, ktoré sú na trhu, už nedokážu ďalej pokryť tieto nárasty,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko výkonný riaditeľ firmy Branislav Klocok. 

Podniku odstavili energeticky najnáročnejšiu výrobu, v prevádzke zostali ešte tri pece. Časť zamestnancov si čerpá dovolenky alebo náhradné voľná. 

„Nerád by som dneska hovoril o tom, že ideme prepúšťať, najbližšie týždne určite nie. Čo bude potom, ukáže až situácia, ktorá sa vyvinie na trhu,“ dodal Klocok.

Ako upozornil ešte v máji Klub 500, ktorý združuje zamestnávateľov s viac ako 500 zamestnancami, pre slovenský priemysel sú jedným z najväčších problémov koncové ceny za elektrinu. Tie sú v porovnaní so zahraničnou konkurenciou vyššie, niekedy aj o 60 %.

Zároveň rastú ceny emisných povoleniek. Za posledné roky to bolo viac ako desaťnásobne. Ministerstvo hospodárstva ubezpečuje, že situáciu rieši.

„Pri minimalizácii dosahov vysokých cien elektriny na priemysel je potrebné využiť všetky dostupné zdroje. Vrátane finančných prostriedkov v environmentálnom fonde, ktoré boli získané z výnosov pri predaji emisných povoleniek.

Rezort hospodárstva podporuje riešenie, aby sa značná časť financií, ktoré priemysel platí do envirofondu, vrátila naspäť podnikom,“ povedala hovorkyňa rezortu Katarína Matejková.

Dodala, že už pripravili balík opatrení, vďaka ktorým sa na poplatkoch v koncovej cene elektriny ušetrí takmer pol miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika