V páleniciach je rušno. Spracúvajú kvas z tohtoročnej úrody ovocia. Javí sa ako dobrá, no závisí od polohy regiónov. Zatiaľ čo na Považí majú stromy obsypané jablkami a slivkami, na Gemeri je to poslabšie. Majitelia páleníc zatiaľ cenníky za svoje služby masívne nemenili. No aj oni sa pripravujú na zdražovanie energií.
Jaroslav Mazúr z Beluše je majster vo výrobe domácich destilátov. Za svoju záľubu získal niekoľko ocenení a celoslovenských diplomov. S tohtoročným vypáleným čírym mokom je spokojný, jeho favorit však ešte iba dozrieva na stromoch.
„Je to pálenka zo slivky, duranzie, ktorá sa vyskytuje len tu, v okolí, robí veľmi dobrú chuť tej slivovici. Je to jedinečná pálenka, ktorá sa páli až po novom roku,“ povedal Jaroslav Mazúr.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Aj majitelia páleníc musia reflektovať na narastajúce ceny energií. Ich služby budú drahšie, výhľadovo od nového roka.