Na hlavný obsah

Zo strany zástupcov súdov nebola snaha o kompromis, tvrdí Kolíková

Predstaví alternatívy, ktoré by sa mohli zapracovať do súdnej mapy.

Zo strany zástupcov súdov nebola snaha o kompromis, tvrdí Kolíková
Protest zamestnancov sudcov Krajského súdu v Bratislave k novej súdnej mape. Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na rozporovom konaní k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape vzneseným krajskými a okresnými súdmi navrhla nové riešenia. Zástupcovia súdov ich neprijali, žiadali najmä stiahnutie celého návrhu súdnej mapy. Uviedla to v stredu (13. 10.) Kolíková.

„Prišla som aj s novými alternatívami, ale nebola tu snaha rozprávať sa o ďalších kompromisoch, aby sa vyriešili pripomienky. Nebol tu priestor na debatu, napriek mojej snahe. Snahou zástupcov súdov bolo stiahnutie návrhu a až potom sa môžeme baviť o ďalších návrhoch,“ zhodnotila Kolíková.

Témou rozporového konania boli najmä krajské súdy, v rámci ktorých ministerstvo spravodlivosti navrhuje zväčšenie obvodov a zníženie počtu súdov z ôsmich na štyri. „To znamená zachovanie všetkých pracovísk súdov len s tým, že sa zväčšia obvody. Z tohto pohľadu preto neviem, prečo je tu obava zo straty zamestnania,“ poznamenala.

Dodala, že zamestnanci súdov sa nemusia obávať ani častého cestovania do práce a presunov spisov. Zároveň pripomenula, že vo viacerých právnych oblastiach nie je potrebné osobné prejednanie veci. „Neviem tiež, z čoho vyplýva obava, že 300 zamestnancov príde o prácu, je tu skôr vytváraná emocionálna predstava, ktorá nie je v súlade s tým, čo je navrhované,“ vysvetlila.

Odmietla tvrdenia protestujúcich, že by sa s pripomienkami dostatočne neoboznámila. V najbližšej budúcnosti chce verejnosti predstaviť alternatívy, ktoré by sa mohli zapracovať do súdnej mapy. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko