Na hlavný obsah

Guterres: Vakcinačná nerovnosť vedie k vzniku nových variantov koronavírusu

Krajiny s nízkym príjmom majú málo vakcín.

Guterres: Vakcinačná nerovnosť vedie k vzniku nových variantov koronavírusu
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Nerovnomerná distribúcia vakcín proti koronavírusu vedie k vzniku nových variantov vírusu a k spomaľovaniu svetovej ekonomiky. V pondelok (18. 10.) to vyhlásil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres, informovala agentúra TASS.

„Vakcinačná nerovnosť umožňuje vznik a šírenie rôznych variantov ochorenia COVID-19, čím odsudzuje svet k ďalším úmrtiam a predlžuje ekonomickú stagnáciu“ uvádza Guterres na twitteri.

Generálny tajomník tiež napísal, že „bez koordinovaného a spravodlivého prístupu nie je možné udržateľne znížiť počet prípadov ani v jednej krajine“.

Guterres spolu s generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom predstavili začiatkom októbra stratégiu na dosiahnutie globálnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 do polovice roka 2022.

Stratégia predpokladá s vakcináciou 40 percent obyvateľstva v každej krajine sveta do konca roka 2021 a 70 percent populácie do polovice budúceho roka. K tomu, aby svet tento cieľ dosiahol, je pritom potrebné vyrobiť najmenej 11 miliárd dávok vakcín proti koronavírusu.        

V tejto súvislosti Tedros poukázal na „desivú nerovnosť“ v globálnej distribúcii vakcín proti koronavírusu, keď bohatšie krajiny doposiaľ spotrebovali až 75 percent všetkých vyrobených očkovacích látok. Krajiny s nízkym príjmom pritom dostali len menej než jedno percento zo svetovej produkcie týchto vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet