Na hlavný obsah

Mjanmarská junta prepustila tisíce politických väzňov

Spravila tak po tlaku medzinárodného spoločenstva.

Mjanmarská junta prepustila tisíce politických väzňov
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Mjanmarská vojenská vláda prepustila tisíce politických väzňov zo známej rangúnskej väznice Insein, čomu predchádzal tlak zo strany Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Informovala o tom v utorok (19. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Medzi prepustenými je aj hovorkyňa strany bývalej disidentky a potom aj mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij a tiež komik známy pod pseudonymom Zarganar.

Niekoľko minút po pondelkovom (18. 10.) príhovore šéfa mjanmarskej junty Min Aun Hlaina štátna televízia oznámila, že prepustených bude na základe amnestií podložených humanitárnymi dôvodmi viac ako 5 600 ľudí, ktorí boli zatknutí alebo hľadaní pre podiel na protestoch proti poslednému vojenskému prevratu.

Prepustenie väzňov opisujú niektorí aktivisti ako trik armády, ako očistiť vlastnú medzinárodnú povesť po tom, ako ASEAN prikročil k veľmi nezvyčajnému kroku, keď vylúčil vodcu junty zo svojho budúceho samitu.

Osobitný spravodajca OSN pre Mjanmarsko Tom Andrews na twitteri prepustenie väzňov privítal, ale povedal, že predovšetkým bolo šokujúce už samotné ich zadržanie. „Junta prepúšťa politických väzňov v Mjanmarsku nie preto, že by zmenila svoju podstatu, ale pre tlak,“ upozornil Andrews. Reuters pripomína, že junta od februárového puču prepustila väzňov už niekoľkokrát.

ASEAN sa rozhodlo pozvať na svoj samit naplánovaný na 26. – 28. októbra len nepolitického zástupcu Mjanmarska, čo je bezprecedentné ohrdnutie vojenskými vodcami, ktorí stáli za prevratom proti zvolenej vláde na čele so Su Ťij.

„Dnes ku mne prišli a povedali, že ma odvedú domov, to je všetko,“ povedal stanici Democratic Voice of Burma Monywa Aun Šin, hovorca Národnej ligy pre demokraciu (NLD), čo je strana Su Ťij. Aun Šina zatkli 1. februára a vo väzení strávil osem mesiacov. Prepúšťanie väzňov dokumentujú zábery zachytávajúce okrem iného autobusy vychádzajúce zadným vchodom rangúnskej väznice s cestujúcimi, ktorí sa vykláňajú z okien a mávajú davom.

V iných mjanmarských mestách v pondelok prepustili ďalších väzňov vrátane zákonodarcov a novinárov. Niektorí z nich však boli podľa Democratic Voice of Burma opäť zatknutí.

Mjanmarsko sa zmieta v chaose od prevratu, ktorý ukončil dekádu pokusov o demokraciu a hospodársku reformu. Podľa aktivistov a OSN bezpečnostné sily od puču zabili viac ako 11 000 ľudí a zatkli vyše 9 000 osôb vrátane Su Ťij.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet