Na hlavný obsah

Podmienky pre prevod Zemanových právomocí sú naplnené, tvrdí komisia

Prezident údajne nie je schopný vykonávať svoju funkciu.

Podmienky pre prevod Zemanových právomocí sú naplnené, tvrdí komisia
Na snímke predseda senátnej ústavnej komisie Zdeněk Hraba. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Senátna ústavná komisia v utorok (19. 10.) zhodnotila, že podmienky pre prevod právomocí českého prezidenta Miloša Zemana sú naplnené. Informoval o tom predseda komisie Zdeněk Hraba po jej rokovaní.

Komisia sa jednohlasne uzniesla, že aktivácia ústavného článku 66 je možná. Ten rieši situáciu, keď sa krajina ocitne bez prezidenta, prípadne prezident nie je schopný vykonávať úrad. V takej situácii by sa časť právomocí hlavy štátu rozdelila medzi premiéra a predsedu snemovne.

Na aktivácii článku sa však musia dohodnúť obe komory parlamentu – Poslanecká snemovňa aj Senát.

Senát by o delegovaní právomocí hlavy štátu na premiéra a predsedu snemovne mal rozhodnúť ešte pred ustanovujúcou schôdzou dolnej parlamentnej komory, teda do 8. novembra.

Podľa Hrabu by sa Senát mal uzniesť na tom, že „prezident republiky nemôže svoj úrad vykonávať zo závažných zdravotných dôvodov“. Poukázal na vyjadrenie Zemanovho lekára a riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice Miroslava Zavorala, podľa ktorého Zeman nie je zo zdravotných dôvodov schopný vykonávať pracovné povinnosti. Možnosť, že by sa táto situácia v nasledujúcich týždňoch zmenila, hodnotí Zavoral ako málo pravdepodobnú.

Komisia preto konštatovala, že „podmienky stanovené článkom 66 Ústavy Českej republiky o náhradnom výkone funkcií prezidenta republiky sú dané“. Odporučila, aby po rokovaní s predstaviteľmi snemovne bol Senát „prvou parlamentnou komorou, ktorá príslušné uznesenie prijme ešte pred ustanovením Poslaneckej snemovne“.

Zástupcovia Senátu sa majú popoludní stretnúť s predstaviteľmi strán a hnutí, ktoré uspeli v nedávnych voľbách do snemovne, aby prerokovali ďalší postup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet