Alkohol je jedným z hlavných rizikových faktorov rakoviny prsníka. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej v stredu (20. 10.) zverejnenej správe poukázala, že riziko rakoviny tohto ochorenia je možné výrazne znížiť jednoducho tým, že ľudia obmedzia jeho konzumáciu.
V európskom regióne WHO, ktorý zahŕňa 53 krajín a teritórií, je rakovina prsníka najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny. Každý deň toto ochorenie diagnostikujú 1 579 ženám.
Konzumácia alkoholu patrí k hlavným rizikovým faktorom tejto choroby, ktorá je zodpovedná za 7 zo 100 nových prípadov rakoviny prsníka v zmienenom regióne.
Európsky región WHO má najvyšší podiel nových diagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka v porovnaní s inými regiónmi. Podľa odhadov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) bola v roku 2020 konzumácia alkoholu zodpovedná za takmer 40 000 nových prípadov rakoviny prsníka.
Podľa údajov IARC je rakovina prsníka takisto najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny na celom svete. V roku 2020 odhadom diagnostikovali viac než dva milióny nových prípadov, pričom približne 100 000 z nich možno pripísať konzumácii alkoholu.
„Ľudia musia vedieť, že obmedzením konzumácie alkoholu môžu znížiť riziko rakoviny. Nezáleží na tom, o aký druh alkoholu ide, ani akej je kvality alebo ceny,“ povedala odborníčka z WHO pre Európu Marilys Corbexová.
WHO upozorňuje, že neexistuje bezpečná miera konzumácie alkoholu. Riziko rakoviny prsníka sa zvyšuje s každou jednotkou alkoholu denne. Viac ako desať percent prípadov rakoviny spôsobenej alkoholom v európskom regióne WHO vzniká tým, ak niekto denne vypije len jednu fľašku piva (500 ml) alebo dva malé poháre vína (po 100 ml). V prípade rakoviny prsníka ide ešte o vyšší počet prípadov.
WHO vyzýva na zavedenie účinných politík na zníženie užívania alkoholu vrátane obmedzenia jeho dostupnosti či zákazu alebo obmedzenia reklám na alkoholické nápoje vo všetkých médiách.