Na hlavný obsah

Na opatrovateľský príspevok čaká matka dcéry s cystickou fibrózou už 5 rokov

Podľa Ústredia práce je dcéra sebestačná.

Ani po troch vyhraných súdoch nemá opatrovateľský príspevok. Prípad matky v súčasnosti už jedenásťročnej Sofie s cystickou fibrózou sa ťahá už viac ako 5 rokov.

Dcéra je odkázaná na jej starostlivosť, no z doterajších rozhodnutí Ústredia práce je sebestačná. Prípad vo štvrtok (21. 10.) riešil aj sociálny výbor Národnej rady SR.

Sofia sa narodila s cystickou fibrózou. Do školy nechodí. Keď sa stretne s ostatnými deťmi, hneď ochorie. Pani Jana sa dcére naplno venuje už 11 rokov. Po skončení rodičovskej dovolenky požiadala Úrad práce v Senici o mesačný opatrovateľský príspevok.

„Po troch mesiacoch mi prišlo vyrozumenie, že nepotrebuje žiadnu opateru. Dali jej 120 bodov, vlastne plný počet. Na to som sa odvolala na ústredie, tam mi odpísali po troch mesiacoch, že neuznávajú ten opatrovateľský,“ povedala matka Sofie Jana Markovičová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Inými slovami, dávkovanie liekov, inhalovanie či rehabilitáciu by teda Sofia mala zvládnuť sama. Pani Jana bojuje o príspevok už viac ako 5 rokov. Za pravdu jej už dvakrát dal Krajský súd v Trnave aj Ústavný súd. Ústredie práce jej ho napriek tomu neschválilo. K jej prípadu vo štvrtok mimoriadne zasadol sociálny výbor NR SR.

„Máme niekoľko takých ojedinelých diagnóz, kde ani nie je tak systematická, ako zákonná chyba, že tieto diagnózy nie sú riešené. Prijali sme jednohlasne uznesenie, že týmto problémom sa budeme ďalej zaoberať,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre sociálne veci Vladimír Ledecký (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko