Výroba slovenského cukru je zelenšia. Staré kotolne na hnedé uhlie nahrádza technológia na plyn. Slovensko je v ekologizácii tohto odvetvia jednou z prvých krajín Európy.
Cukor je pritom jedinou potravinou, ktorú na Slovensku dokážeme dorobiť na 100 percent z vlastných zdrojov a vo vlastných závodoch.
V kotolni v Seredi 60 rokov spaľovali hnedé uhlie na potreby výroby cukru. Po novom teplo vyrobí moderná kotolňa na plyn a bioplyn.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
„Investíciou sa nám podarí znížiť emisie oxidu uhličitého o 50 percent. Tiež očakávame, že dokážeme ušetriť celkovú spotrebu energií o 25 percent,“ uviedol hlavný technický riaditeľ skupiny Agrana Norbert Harringer.
Výstavba novej kotolne síce znamená krok k ekologizácii, avšak funguje na plyn a jeho cena aktuálne rastie. Výrobcovia preto očakávajú, že cena cukru na pultoch tiež porastie.