Na hlavný obsah

Chytili najhľadanejšieho drogového bossa

Zásah prirovnali k akcii, ktorá viedla k zabitiu Escobara.

Chytili najhľadanejšieho drogového bossa
Na snímke zadržaný drogový boss Dairo Antonio Úsuga. Foto: Reuters

Kolumbijské sily v sobotu (23. 10.) zadržali najhľadanejšieho drogového bossa v krajine, Daira Antonia Úsugu, známeho pod prezývkou Otoniel. Kolumbia aj Spojené štáty vypísali za informácie vedúce k jeho dolapeniu odmenu.

Päťdesiatročný Otoniel je šéfom gangu Los Urabeňos, ktorý je známy tiež ako Klan zo zálivu (Clan del Golfo) a ktorý v Kolumbii ovláda veľkú časť obchodu s drogami. Sobotňajšiu operáciu, pri ktorej ho chytili, vykonali ozbrojené sily juhoamerickej krajiny, potvrdili armádne a policajné zdroje.

Kolumbia ponúkala odmenu vo výške až 800 000 dolárov (takmer 690 000 eur) za informácie o Otonielovom mieste pobytu. USA za informácie vedúce k jeho dolapeniu vypísali odmenu až päť miliónov dolárov (cca 4,3 milióna eur).

Otoniela zadržali v regióne Urabá na severozápade Kolumbie, oznámil v sobotu večer kolumbijský prezident Iván Duque. Podľa neho ide o doteraz „najväčší úder proti drogovému obchodu“ v Kolumbii v tomto storočí. Duque porovnal zadržanie Otoniela s akciou, ktorá v roku 1993 vyústila v zabitie narkobaróna Pabla Escobara.

„Otoniel bol najobávanejší drogový boss na svete, vrah policajtov, vojakov a miestnych aktivistov,“ povedal Duque. Zadržanie Otoniela podľa prezidenta pravdepodobne znamená koniec Klanu zo zálivu. Duque zároveň vyzval zvyšných členov klanu, aby sa vzdali úradom, alebo pocítia „plnú váhu zákona“.

Samotný gang v minulosti vypísal niekoľkokrát odmenu za odstránenie nepohodlných ľudí. Napríklad v roku 2012 našla polícia letáky, ktoré za každého zabitého policajta ponúkali odmenu 500 dolárov.

Podľa agentúry Reuters má Klan zo zálivu približne 1 200 ozbrojených mužov, väčšinou bývalých členov krajne pravicových polovojenských skupín. Pôsobí v 10 z 32 kolumbijských provincií.

Kolumbijské úrady v roku 2016 začali operáciu Agamemnon, ktorej cieľom bolo chytiť Otoniela, ktorý musel neustále meniť miesto pobytu. V marci kolumbijská polícia v spolupráci s americkou Agentúrou pre boj proti drogám (DEA) zadržali Otonielovu sestru Nini Johanu Úsugaovú, ktorú vydali do USA, kde čelí obvineniam súvisiacich s obchodovaním s drogami a praním špinavých peňazí.

Ministerstvo zahraničia USA Otoniela považuje za šéfa „silne vyzbrojenej, extrémne násilnej“ organizácie, používajúcej „násilie a zastrašovanie“ na kontrolu trás obchodu s drogami a laboratórií na výrobu kokaínu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet