Na hlavný obsah

Sudánsky generál vyhlásil výnimočný stav a rozpustil vládu

Armáda vykonala prevrat.

Najvyššie postavený sudánsky generál Abdal Fattáh Burhán v pondelok (25. 10.) v televíznom prejave vyhlásil v Sudáne výnimočný stav a oznámil rozpustenie prechodnej vlády. Do volieb Sudán podľa generála povedie nová vláda zložená z technokratov.

Sudánski vojaci predtým zadržali väčšinu členov vlády a množstvo ďalších vysokopostavených politikov a úradníkov. Premiéra Abdalláha Hamduka previezli na neznáme miesto. Sudánske ministerstvo informácií, ktoré zrejme stále kontrolujú Hamdukovi stúpenci, udalosti označilo za vojenský prevrat.

Sudánske ministerstvo informácií oznámilo, že vojaci zadržali väčšinu ministrov a civilných predstaviteľov suverénnej rady, najvyššieho orgánu v krajine, ktorý je zložený zo zástupcov armády a lídrov občianskej spoločnosti.

Premiér vyzval Sudáncov, aby sa pokusu o puč pokojne postavili a aby „obhajovali svoju revolúciu“. Podľa vyhlásenia ministerstva informácií armáda tiež obsadila hlavné sídla sudánskej televízie a rozhlasu v druhom najväčšom meste Umdurmáne neďaleko Chartúmu a zadržala ich zamestnancov. Ministerstvo vyzvalo k okamžitému prepusteniu zadržaných.

Sudánske odbory vyzvali občanov, aby vyšli do ulíc, postavili barikády a začali štrajk. Po celom Sudáne údajne dochádza k výpadkom mobilného signálu a internetu. K protestu proti puču vyzvala aj najväčšia sudánska strana Umma. Podľa agentúry Reuters sa v uliciach hlavného mesta rozmiestnili vojenské a bezpečnostné sily, ktoré sa snažia obmedziť pohyb civilistov. Medzinárodné letisko v Chartúme prerušilo svoju prevádzku.

Agentúra AFP informovala, že ulice hlavného mesta Chartúmu zablokovali demonštranti. Podľa ministerstva informácií neďaleko vojenského veliteľstva v hlavnom meste prepukla streľba. Združenie lekárov informovalo o najmenej 12 zranených.

Spojené štáty, Európska únia či Liga arabských štátov vyjadrili hlboké znepokojenie nad situáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet