Na hlavný obsah

Baldwin trénoval tasenie zbrane, potom zaznel výstrel, vyplýva zo záznamov

Podľa kameramana bol herec pri narábaní so zbraňami veľmi opatrný.

Baldwin trénoval tasenie zbrane, potom zaznel výstrel, vyplýva zo záznamov
Na snímke americký herec Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe. Foto: TASR/AP

Americký herec Alec Baldwin minulý týždeň počas skúšky pri nakrúcaní filmu Rust trénoval tasenie revolveru a namieril ho na kameru, keď zaznel výstrel. Vyplýva to zo súdnych záznamov, ktoré podľa serveru BBC News zahŕňajú vyhlásenia režiséra Joela Souzu a kameramana Reida Russella.

Zbraň, ktorá slúžila ako rekvizita, však obsahovala ostrý náboj a Baldwin nešťastnou náhodou zastrelil 42-ročnú kameramanku Halynu Hutchinsovú a zranil 48-ročného režiséra Souzu.

Sťažnosti na bolesť brucha

Baldwin dostal zbraň a povedali mu, že nie je nabitá, píše BBC News s odvolaním sa na súdne záznamy. Režisér uviedol, že herec sedel v kostolnej lavici a nacvičoval tasenie zbrane, uvádza sa dokumentoch.

Souza v tej chvíli nazeral cez rameno Hutchinsovej, keď počul niečo, čo znelo ako „bič a potom hlasné prasknutie“. Rana zasiahla kameramanku do hrude.

„Joel si potom matne spomína, že sa Hutchinsová sťažovala na bolesť brucha,“ uvádza sa v záznamoch. Potom sa začala tackať a niekto jej pomohol ľahnúť si na zem.

Podľa kameramana Russella, ktorý bol vedľa nej, sa sťažovala, že si necíti nohy. Kameramanka zomrela po prevoze do nemocnice. Raneného režiséra neskôr zdravotníci z nemocnice prepustili.

Pri narábaní so zbraňou bol opatrný

Na otázku, ako Baldwin narábal so strelnými zbraňami pri nakrúcaní, Russell odpovedal, že bol veľmi opatrný. Uviedol prípad, keď sa herec uistil, že vedľa neho nie je detský herec, keď sa strieľalo.

Už v piatok (22. 10.) úrady uviedli, že zbraň mu dal pred tragickým momentom asistent režiséra Dave Halls a označil ju za „studenú zbraň“, čo znamená, že je bezpečná.

Vyšetrovatelia chcú balistickú analýzu a dúfajú, že im pomôže zistiť, aký druh projektilu bol zo zbrane vystrelený a akým spôsobom sa do nej dostal, napísala agentúra Reuters. Podľa hollywoodskej odborovej organizácie IATSE bol v zbrani jeden ostrý náboj.

Asistenta režiséra už za podobný prípad vyhodili

Spomenutý asistent režiséra Halls, ktorý podal Baldwinovi smrtiacu zbraň, bol pri nakrúcaní predchádzajúceho filmu prepustený za podobný incident so strelnou zbraňou, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na produkčnú spoločnosť Rocket Soul.

Stalo sa tak počas nakrúcania snímky Freedom’s Path v roku 2019 „po tom, čo bol jeden z členov tímu ľahko zranený, keď zo zbrane vyšiel náhodný výstrel,“ povedal agentúre AFP nemenovaný producent filmu, ktorý sa ešte nedostal do kín.

„Okamžite po výstrele Hallsa vyhodili. Produkcia nezačala opäť točiť, kým Dave neodišiel z miesta,“ dodal tento zdroj.

Kameramani opustili nakrúcanie

Vyšetrovatelia vypočuli svedkov aj Baldwina, polícia zatiaľ nikoho nezatkla ani neobvinila. Vyšetrovanie sa zaoberá aj ďalšími informáciami, než len dianím z osudného dňa, napríklad bezpečnostnými normami, uviedol hovorca šerifa v Santa Fe Juan Ríos.

Ešte pred nešťastnou udalosťou totiž opustilo nakrúcanie niekoľko kameramanov na protest proti pracovným podmienkam, píše Reuters.

Po zastrelení režisérky sa podľa tejto agentúry objavilo volanie po zákaze používania skutočných strelných zbraní pri nakrúcaní filmov a v televíznych reláciách.

Dvaja producenti vraj už vyhlásili, že s touto praxou prestanú. Petíciu volajúcu po zákaze reálnych strelných zbraní podpísalo doteraz vyše 27 000 ľudí. Natáčanie filmu Rust je pozastavené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet