Na hlavný obsah

Firma Merck sa podelí o recept na svoj liek na liečbu covidu

Môže byť prvým liekom na liečbu pacientov s miernym priebehom ochorenia.

Firma Merck sa podelí o recept na svoj liek na liečbu covidu
Na snímke nový experimentálny liek proti ochoreniu COVID-19 molnupiravir od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. Foto: TASR/AP

Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co vo štvrtok (27. 10.) súhlasila, že poskytne ostatným výrobcom svoju receptúru na prípravu ústne podávaného lieku proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Konkurenčné firmy by vďaka tomu mohli vyrábať generické verzie lieku molnupiravir a distribuovať ho vo veľkom do chudobnejších krajín.

Podľa výsledkov klinických testov liek molnupivir znižuje u infikovaných riziko hospitalizácie a úmrtia na polovicu. Ak by ho EMA schválila, stal by sa v Európe prvým perorálnym liekom na covid a tiež prvým liekom na liečbu pacientov s miernym priebehom ochorenia. Doterajšie lieky sú určené najmä ľuďom s ťažkým priebehom a podávajú sa vnútrožilovo.

Zdieľanie výrobných licencií

Firma Merck & Co, ktorá má podporu OSN a usiluje sa o lepšiu dostupnosť liekov v krajinách s nízkymi alebo strednými príjmami, podpísala zmluvu s medzinárodnou organizáciou Medicines Patent Pool (MPP). Organizácia funguje na princípe dobrovoľného zdieľania výrobných licencií, ktoré poskytujú veľké farmaceutické firmy.

V rámci dohody, ktorú podpísali v stredu, poskytne licenciu MPP, ktorá ju následne môže dočasne udeliť jednotlivým výrobcom generických liečiv. Tie majú rovnaké zloženie ako pôvodný liek, ale nenesú rovnakú obchodnú značku.

Súčasťou dohody je aj podmienka, že kým bude Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považovať covid za medzinárodné ohrozenie pre verejné zdravie, autor patentu nebude dostávať provízie z predaja generík, vysvetlila princíp dohody agentúra AFP.

Merck je prvou firmou, ktorá prišla s výsledkami klinických testov u svojej antivírusovej pilulky, na podobných liekoch ale pracujú aj ďalšie spoločnosti. Spoločnosť Pfizer nedávno začala klinické štúdie dvoch svojich antivirotík, na pilulkách proti covidu pracujú tiež spoločnosti Atea Pharmaceuticals alebo švajčiarska firma Roche.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet