Na hlavný obsah

Za útokom na irackého premiéra majú byť proiránske milície

Kázimí vyviazol bez zranení.

Za útokom na irackého premiéra majú byť proiránske milície
Na snímke iracký premiér Mustafa Kázimí. Foto: TASR/AP

Za nedeľňajším (7. 11.) pokusom o atentát na irackého premiéra Mustafu Kázimího stála najmenej jedna Iránom podporovaná milícia. Agentúre Reuters to v pondelok (8. 11.) oznámili nemenovaní irackí bezpečnostní činitelia a zdroje, ktoré majú k milíciám blízko.

Zdroje, ktoré s agentúrou hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, uviedli, že drony a výbušniny, ktoré pri útoku použili, boli iránske výroby.

Hovorca jednej z polovojenských skupín, ktoré sú spriaznené s Iránom, odmietol útok komentovať a povedať, kto za ním stojí. S ďalšími Iránom podporovanými skupinami sa agentúre Reuters nepodarilo spojiť. Iránska vláda pokus o atentát nekomentovala.

Iracký premiér Kázimí po útoku na svoju rezidenciu v Bagdade vyviazol bez zranení. Podľa bezpečnostného zdroja blízkeho Kázimímu bol útok vedený tromi dronmi, z ktorých dvoch sa podarilo zostreliť. Nálože, ktoré niesol tretí, vybuchli pri rezidencii. K útoku sa oficiálne žiadna skupina neprihlásila.

Politické strany, ktoré reprezentujú s Iránom spriaznené milície, utrpeli 10. októbra v irackých parlamentných voľbách drvivú porážku, keďže stratili desiatky mandátov, píše Reuters. Milície podporované Iránom výsledky volieb odmietajú uznať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet