Na hlavný obsah

Súčasné klimatické záväzky nestačia, hovorí Barack Obama

Udržanie hranice otepľovania pod 1,5 stupňa by bol podľa neho skutočný pokrok.

Súčasné klimatické záväzky nestačia, hovorí Barack Obama
Bývalý prezident USA Barack Obama na klimatickom samite COP26. Foto: SITA/AP

Bývalý americký prezident Barack Obama v pondelok (8. 11.) vyzýval na ambicióznejšie ťaženie proti emisiám skleníkových plynov a zdôrazňoval riziká pre ostrovné komunity, keď vystúpil na klimatickej konferencii OSN (COP26) v škótskom Glasgowe.

Uviedol, že svet aj pri dodržaní aktuálnych emisných cieľov nesmeruje k udržaniu globálneho otepľovania pod 1,5 stupňa Celzia. Splnenie týchto záväzkov by podľa neho napriek tomu znamenalo „skutočný pokrok“.

Ostrovy sú stále ohrozenejšie

Obama sa zapojil do panelu venovaného situácii na tichomorských ostrovoch, kde môže otepľovanie klímy vzhľadom na stúpanie morskej hladiny predstavovať existenčnú hrozbu, informuje agentúra AP. Podľa exprezidenta možno tieto oblasti brať ako určitý signalizačný mechanizmus, ktorý prináša varovanie, že treba okamžite konať, inak bude neskoro.

„Neurobili sme dosť a naše ostrovy sú ohrozenejšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal šéf Bieleho domu z rokov 2009 až 2017, ktorý sa podieľal na dojednaní parížskej klimatickej dohody.

V tomto dokumente z roku 2015 sa krajiny sveta prihlásili k cieľu udržať otepľovanie pod hranicou 1,5 stupňa oproti predindustriálnej ére, dohovor ale nie je právne záväzný a konkrétne kroky sú na jednotlivých stranách.

Mnohé vrátane Spojených štátov, Európskej únie, Číny alebo Brazílie odvtedy ohlásili snahu znížiť emisie na „čistú nulu“, podľa augustovej správy expertov pôsobiacich pri OSN ale súčasné záväzky pre splnenie cieľa z parížskej dohody nestačia.

Nedostatočný, ale skutočný pokrok

Tento záver pripomenul aj Obama, podľa ktorého je za danej situácie prirodzené, že ľudia strácajú optimizmus. Prípadné naplnenie súčasných emisných plánov však hodnotil slovami: „Bol by to skutočný pokrok. Nie dostatočný, ale pokrok.“

Podľa bývalého prezidenta USA je na uskutočnenie ekologickej politiky potrebný tlak zo strany občanov aj mimo konferencie typu COP a istej „mladíckej netrpezlivosti“ na strane verejnosti.

Obama sa klimatického samitu OSN zúčastnil prvýkrát od prelomových rokovaní spred šiestich rokov v Paríži. „Klimatické samity odvtedy nemali také hmatateľné závery. Obamova účasť na okraj rokovaní má vládam pripomenúť nadšenie, ktoré sprevádzalo uzavretie parížskej dohody, a povzbudiť ich k bezprostrednejším, konkrétnejším krokom v snahe uviesť dohodu z roku 2015 do praxe,“ píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet