Avizované otvorenie prevádzok pre zaočkovaných, aj tých čo v poslednom čase prekonali covid, privítali majitelia reštaurácií i hoteliéri v Tatrách. Chystané opatrenia im dávajú nádej, že neskrachujú. Zároveň sa však obávajú reakcie hostí pri kontrolách OTP režimu.
Väčšina ubytovacích zariadení v čiernych okresoch má úplne zatvorené. Reštaurácie sú bez personálu alebo vydávajú jedlo cez okienko v krabičkách. „Je to pre nás takmer likvidačné,“ hovorí Daniel Jakubčák, majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci.
Podľa ďalšieho majiteľa reštaurácie v Starom Smokovci Vladimíra Mikolaja je štátna pomoc nedostatočná a pomalá. V reštaurácii má 16 zamestnancov, ktorí sú pripravení pracovať a privítať hostí, ktorí sa preukážu covidovým pasom. „Je to vykúpenie v poslednej sekunde,“ dodáva.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií vo Vysokých Tatrách sú pripravení prísne kontrolovať covidové pasy. V praxi to má vyzerať tak, že personál skontroluje klientovo potvrdenie o očkovaní či prekonaní ochorenia už pri vstupe do reštaurácie či hotela.
„Aj doteraz sme to prísne dodržiavali. Personál bol poučený, že púšťame len podľa kritérií – buď OTP, alebo očkovaný,“ doplnil Jakubčák.
Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že vláda robí zmeny v COVID automate aj legislatíve. Dodržiavanie oparení však štát necháva na pleciach majiteľov prevádzok.
„Rozhoduje o tom, či si pustí alebo nepustí človeka, ktorý je ohrozený, a to je nezaočkovaný alebo neprekonaný. Práve prevádzkovateľ bude o tom rozhodovať, a tým pádom nesie za to aj zodpovednosť,“ dodáva.