Na hlavný obsah

Ak nebudú reformy, nebudú peniaze. Slovensko by mohlo prísť o stovky miliónov eur

Koalícia pri viacerých témach nevie nájsť spoločnú reč.

Ak nesplní krajina reformy z plánu obnovy, miliardy eur nedostane. Podľa zástupcov Európskej komisie má Slovensko síce ambiciózny plán, nastal však čas na jeho postupné plnenie. Nezhody v koalícii pri zásadných reformách kritizuje nielen opozícia, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Celkovo môže Slovensko prostredníctvom grantov získať v najbližších rokoch vyše 6 miliárd eur.

Plán obnovy – miliardy eur, ktoré dostanú krajiny Európskej únie na to, aby sa pozviechali po koronakríze. Slovenské reformné menu schválil Brusel ešte v lete. Domáca úloha pre koalíciu je odvtedy jasná – prijať reformy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pre nás bude rok 2022 kľúčový pri implementácii reforiem. Máme splniť 30 míľnikov a cieľov, ktoré dáme do dvoch žiadostí o platby,“ spresnila Lívia Vašáková, generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR.

V hre je tak v tejto chvíli 1,3 miliardy eur. Ak ju chce krajina dostať, musí schváliť napríklad súdnu mapu či výdavkové stropy. Koalícia však v týchto témach nevie nájsť spoločnú reč.

„Na získanie prostriedkov je potrebné schváliť reformy tak, ako sa plánovalo. Ak nie, platby pre Slovensko neprídu,“ potvrdila Céline Gauerová, generálna riaditeľka Pracovnej skupiny Európskej komisie na podporu obnovy a odolnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika