Na hlavný obsah

V Peru objavili masový hrob s pozostatkami mladých žien

Žiadna nebola údajne staršia ako 30 rokov.

V Peru objavili masový hrob s pozostatkami mladých žien
Na snímke pozostatky ľudských tiel nájdené v masovom hrobe v Peru. Foto: Twitter/Ministerio de Cultura del Perú/AFP

Peruánski archeológovia v jednej z najvýznamnejších metropol predkolumbovskej Ameriky Chan Chanu odkryli pozostatky 25 ľudí v masovom hrobe. Kosti objavili v malom priestore s rozlohou 10 metrov štvorcových, napísal spravodajský server BBC.

Odborníci sa domnievajú, že masový hrob mohol byť pohrebiskom pre elitu z radov obyvateľov tohto hlavného mesta niekdajšej ríše Chimú. Archeologička Sinthya Absovaová uviedla, že pozostatky patria mladým ženám. „Žiadne z nich nemalo viac ako 30 rokov,“ povedala.

Hoci sa predtým preukázalo, že Chimúovia obetovali ľudí vrátane detí, podľa archeológa Jorgeho Menesesa Bartru neexistujú dôkazy, že ľudí v novoobjavenom hrobe obetovali. Príčinu smrti majú určiť ďalšie testy.

Pozícia, v ktorej sa uchovala jedna z kostier, naznačuje, že telo človeka pochovali krátko po smrti. Iné kosti sú podľa všetkého vybielené pôsobením živlov a rôzne pomiešané, čo naznačuje, že ich do hrobu dali neskôr.

V hrobe podľa miestnych médií našli tiež 50 kusov keramiky. Telá mŕtvych boli zabalené do viacerých vrstiev látky.

Ríša Chimú s metropolou Chan Chan bola jedným z najmocnejších štátnych útvarov predkolumbovskej Ameriky v Andskej oblasti. Začala sa rodiť asi v 10. storočí v údolí Moche na severe dnešného Peru a najväčšieho rozkvetu dosiahla v polovici 15. storočia, kedy sa rozkladala na zhruba 800 kilometrov dlhom páse pozdĺž pobrežia.

Vtedy sa tiež jej vládcovia neúspešne pokúsili o expanziu na juh do ríše Inkov. Tým ale podľahli a okolo roku 1475 sa ríša Chimú stala súčasťou inkského impéria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet