Na hlavný obsah

Estónsko nainštaluje plot na hraniciach s Ruskom

Krajina usporiada vojenské cvičenie.

Estónsko nainštaluje plot na hraniciach s Ruskom
Ilustračná fotografi - Na snímke pohľad na pohraničné mesto Ivangorod medzi Ruskom a Estónskom. Foto: TASR/AP

Estónska vláda povoláva takmer 1 700 záložníkov, aby sa zúčastnili na vopred neohlásenom vojenskom cvičení, ktorého súčasťou bude inštalácia žiletkového plotu na hranici s Ruskom. Informovala o tom v stredu (17. 11.) agentúra Reuters.

Manévre podľa spravodajského serveru ERR potrvajú týždeň a zapoja sa do nich záložníci prevažne z ženijných jednotiek. Tallinn k tomuto kroku pristúpil v čase migračnej krízy na hraniciach medzi Bieloruskom a niektorými krajinami Európskej únie.

„To, čo sa deje v Poľsku, Litve a Lotyšsku, si vyžaduje posilnenie pohraničnej infraštruktúry aj v Estónsku,“ vyhlásil šéf polície a pohraničnej stráže Elmar Vaher. Cieľom cvičenia je preveriť bojovú pripravenosť estónskeho vojenského velenia, od rozhodovania vlády až po zhromaždenie záložníkov, píše ERR.

Armáda preto povolala 1 636 rezervistov, ktorých úlohou bude vybudovanie dočasného oplotenia pozdĺž niekoľko desiatok kilometrov dlhej hranice s Ruskom. A to v tých miestach, kde existuje najvyššie riziko nelegálneho prekročenia hraničnej línie, uviedla polícia a pohraničná stráž.

Vláda zároveň poznamenala, že v tejto chvíli Estónsko nečelí bezprostrednému bezpečnostnému ohrozeniu.

Manévre sa odohrajú na pozadí súčasnej migračnej krízy najmä na bielorusko-poľskej hranici, kde na bieloruskej strane tábora tisíce migrantov, hlavne z blízkovýchodných krajín, ktorí sa chcú dostať do Európskej únie.

Aj Litva a Lotyšsko však tento rok hlásia zvýšené počty pokusov o nelegálne prekonanie hraníc z bieloruskej strany.

V Estónsku sa preto podľa ERR v posledných dňoch vedie debata, ako by sa krajina bránila, ak by sa migranti pokúsili prekročiť jeho hranicu z Ruska, ktoré je blízkym spojencom bieloruského autoritárskeho režimu.

Estónsko síce nesusedí s Bieloruskom, ale má podobnú geopolitickú históriu ako Litva a Lotyšsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet